Kiracılar Apartmanda Denetçi Olabilirler Mi?

Kiracıların apartmanlarda denetçi olup olmayacakları merak ediliyor. Bir kiracı yaşadığı apartmanın yönetiminde söz sahibi olabilir mi? Kiracı apartmanda denetçi görevine seçilebilir mi?
Kiracılar Apartmanda Denetçi Olabilirler Mi?

Apartmanların yönetimlerinde belirli bir sistemle işleyiş yürütülmektedir. Bu sistemin ana kaynağı ise yönetim planıdır. Apartmanlarda hangi kurallara göre yönetimin yapılacağı yönetim planında yer almaktadır. Yönetim planında bulunan kurallara tüm apartman sakinleri uymak zorundadır. Kiracıların apartman yönetimlerinde herhangi bir göreve getirilip getirilemeyecekleri ise merak edilmektedir. Bir kiracı apartmanda denetçi görevine getirilebilir mi? Kiracının denetçi görevi için seçilme ihtimali var mı?

KİRACIDAN DENETÇİ OLUR MU?

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre apartmanlarda denetçi veya denetim kurulunda bulunacak olanların hangi niteliklere sahip olabilecekleri ner bir şekilde açıklanmıştır. Kanunda denetçi ve denetim kurulu üyelerinin kat malikleri içerisinde seçilebileceği net bir şekilde ifade edilmektedir. Dolayısıyla bir kiracının denetçi olabilme imkanı yoktur. Yasalar buna izin vermezken böyle bir görevlendirme yapılsa dahi iptal edilecektir. İptal için ise herhangi bir kat malikinin şikayetçi olması yeterli olabilmektedir.

Apartmanlarda denetçi olamayan kiracıların yönetici olup olamayacakları da merak ediliyor. Bu konuda kanun denetçilerde olduğu gibi çok sert değildir. Apartmanlarda yönetici seçilebilmek için öncelikle Kat Malikleri Genel Kurulu'na kat maliki olarak katılabilmek gerekir. Kiracılar ev sahibini burada temsil edebilirler. Ancak buna ev sahibinin izin vermesi şarttır. Böyle bir katılımla beraber kiracılar apartman yöneticisi seçilebilirler. Ancak apartman yönetim planında kiracıların apartman yöneticisi seçilemeyecekleri yazılıysa o zaman kiracının apartman yöneticisi olmasının imkanı bulunmamaktadır.

DENETÇİNİN GÖREVİ NEDİR?

Denetçinin görevinin ne olduğu da merak edilmektedir. Apartmanlarda denetçiler apartman yönetimlerini denetlemektedirler. Apartman yönetiminin yaptığı harcamalar veya diğer faaliyetleri denetçinin denetimine tabidir. Denetçinin denetiminde gördüğü sorunlara dair yasal yaptırım yolu açıktır. Bundan dolayı yönetimler denetçi engeline takılmamak için kurallar dışına çıkmamaktadırlar.