Kiracılar dikkat, sakın yapmayın! 3 yıl hapis cezası var!

Kiracılar hakkında mahkemeden tahliye kararı çıkaran ev sahipleri kiracıların evi tahliye etmesinde olukça büyük zorluklar yaşayabiliyorlar. Tahliye kararına uymayan kiracı hakkında hangi yaptırımlar uygulanır?
Kiracılar dikkat, sakın yapmayın! 3 yıl hapis cezası var!

Türkiye’de kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan sorunlar bitmek bilmiyor. Kira fiyatından kira zammına, kira sözleşmesinden evin masraflarına kadar çok sayıda sorun yaşanabiliyor. Bu sorunlar için çözüm genellikle de mahkemelerde aranıyor. Bazı durumlarda ev sahipleri kiracılar aleyhinde tahliye kararı aldırabiliyorlar. Ev sahiplerine tahliye kararı aldırabilmeleri için gerekçe oluşturan kiracılar ise bu karardan sonra suç işleme potansiyeline sahip oluyorlar. Tahliye kararı çıkmışsa kiracı ne yapmalıdır?

TAHLİYE KARARI SONRASI NE YAPILMALI?

Ev sahibi kiracısı aleyhinde tahliye talepli dava açtıklarında mahkemeden tahliye kararı çıkarabiliyorlar. Bu kararın çıkarılabilmesi için mahkemeye haklı gerekçeler sunulması gerekiyor. Kiracının kira ödememesi, eve ev sahibinin veya bakmakla yükümlü olduğu birisinin ihtiyacı olması gibi durumlar haklı gerekçeler arasında görülüyor. Bu gerekçeler makul bulunması durumunda mahkeme kiracı hakkında tahliye kararı çıkarabiliyor.

Hakkında tahliye kararı çıkan kiracı bir üst mahkeme yolunu tercih edebilir. Orada da sonuç değişmeyecektir. Tahliye kararı kiracıya tebliğ edildikten sonra kiracıya resmi olmasa da iki haftalık bir tahliye süresi verilir. Bu süre içerisinde kiracının evden çıkması beklenir. Bu süre dolduğunda kiracı evden çıkmamışsa o zaman ev sahibi icra yoluyla kiracıyı evden çıkarır. Bir şekilde bu tahliye gerçekleşmezse kiracını bekleyen bir başka tehlike bulunmaktadır.

Yargıtay tarafından alınan son emsal karara göre kiracının konutu tahliye etmemek için ısrarcı olması ve yasal süreleri aşması eylemi “hakkı olmayan yere tecavüz suçu” işlenmesi olarak değerlendirildi. Yani kiracı evi tahliye etmeyerek suç işliyor. Bunun da kanundaki karşılığı 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ve 1000 güne kadar adli para cezasıdır.