Kiracılar dikkat! Yüzde 25 zam sınırının ardından ev sahiplerinden yeni hamle

Adalet Bakanlığı tarafından alınan karar ile birlikte ev sahipleri ile kiracılar arasında yapılan kira sözleşmesine ev sahiplerinin en fazla yüzde 25 zam koyabileceğine karar verilmişti. Ev sahiplerinden yeni hamle geldi.
Kiracılar dikkat! Yüzde 25 zam sınırının ardından ev sahiplerinden yeni hamle

Geçtiğimiz sene kiralık konut fiyatlarının bir anda yükselmesi ile birlikte bakanlık tarafından yapılan çalışmalar sonucunda fahiş kira fiyatlarının önüne geçebilmek adına yüzde 25 zam sınırı konulmuştu. Bu sınıf ile birlikte bir ev sahibi kiracısının sözleşmesini yenilerken eski kiranın üzerine en fazla yüzde 25 oranında zam koyabiliyordu.

Temmuz ayında sona erecek olan bu zam sınırı ile ilgili ev sahibi ve kiracılar meraklanmaya başladı. Sınırın devam edip etmeyeceği hakkında merak edilenlerin artmasının ardından Adalet Bakanlığı tarafından çalışmalar başlatıldı. Yapılan çalışmalar sonucunda 1 Temmuz tarihinden itibaren de bu zam sınırının 1 sene süre ile devam etmesine karar verildi. Bu durum ise kiracıları memnun ederken, son zamanlarda gelen zamların ardından kira oranlarının artmamasından ev sahipleri ise şikayetçi oldu.

KİRAYA ZAM SINIRINDAN EV SAHİPLERİ MEMNUN DEĞİL!

Bazı ev sahiplerinin kiraya verdikleri evleri yalnızca tek gelir kaynağı olması nedeni ile her şeye gelen zamların üzerine onların konutlarına istedikleri oranda zam yapamaması şikayetlere neden oldu. Ekonomik açıdan sıkıntı yaşamaya başladıklarını ifade eden ev sahipleri ise bu duruma çeşitli çözüm yolları aramaya başladı. Son dönemde ev sahipleri tarafından uygulanan son yöntem ise gündem oldu.

EV SAHİPLERİ İLE KİRACILAR ARASINDA YENİ DENGE!

Kiracılarına belirlenen yasal sınırın üzerinde zam yapamayan ev sahipleri ise yeni yöntemler geliştirmeye başladı. 1 Temmuz 2023 tarihinden başlayarak 1 Temmuz 2024 tarihine kadar sürecek olan zam sınırı için ev sahiplerinin iki yöntem uygulamaya başladığı öğrenildi.

Temmuz ayında açıklanacak olan enflasyon rakamlarına uygun bir şekilde belirlenecek kira zam oranlarını bekleyen ev sahipleri, ilanlarını geri çekmeye başladı. Bu ay kiraya vermeleri durumunda TÜFE'ye uygun şekilde zam uygulayamayacak olan ev sahiplerinin ilanları Temmuzdan sonra geri koymak üzere ilandan çektiği öğrenildi.

Bir diğer yöntem ise evin o anki değerinden yüzde 25 daha yüksek fiyata kiralayan ev sahipleri çıkmaya başladı. Zam sınırının uygulanması nedeni ile istedikleri oranda zam alamayacaklarını bilen ev sahiplerinin kiracıları için ilk olarak her zaman yüzde 25 daha yüksek fiyattan kiralayarak dengeyi bulmaya çalıştıkları öğrenildi.