Kiracılara kötü haber! 5 Bin TL ödemezseniz 15 Bin TL ödemek zorundasınız bunu yapmayana dava açılır

Türkiye'deki ekonomik kriz etkilerinin en çok etkilendiği sektörlerin başında gelen konut sektöründe kiracı ve ev sahibi anlaşmazlıkları giderek artarken 1 Eylül'de hayata geçirilen arabuluculuk hizmetinde kiracıları üzecek yeni açıklamalar geldi.
Kiracılara kötü haber! 5 Bin TL ödemezseniz 15 Bin TL ödemek zorundasınız bunu yapmayana dava açılır

Ülke genelinde ani fiyat dalgalanmaları ve hızla yükselen enflasyon sonucu ev sahipleri kiracılarını haksız yere evden çıkarmaya başlarken hükümet duruma el koymuş ve anlaşmazlıklara karşı arabuluculuk hizmeti başlatmıştı.

64c09dfec062e3e0ebe4d221.webp

Kiracılara kötü haber! 5 Bin TL ödemezseniz 15 Bin TL ödemek zorundasınız bunu yapmayana dava açılır- Arabuluculuk hizmetine başvurular yaklaşık %50 oranında artışa geçerken Türkiye'deki %25 zam sınırına uymayan ev sahipleri için de kiracılara haklar tanınmıştı. Ancak kiracıların da bazı durumlarda arabulucuya gelemeyeceği ve direk ev sahipleri tarafından dava edileceği durumlar ortaya çıktı.

KENDİ ARALARINDA ÇÖZEBİLENLER VAR

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, anlaşmazlıklara ilişkin bazı örnekleri açıkladı. Özelmacıklı, "Bazı durumlarda ev sahiplerinin kiradaki evlerinde oturmak istemeleri halinde kiracılar tarafından mal sahibine belirli süre ile "size başka yerden ev tutayım kirasını ben ödeyim ama evde kalmaya devam edeyim" gibi farklı çözümler sunuyor" dedi. Bu konuda anlaşabilirlerse arabulucuya da gerek kalmıyor.

KİRACILAR PARA ÖDEMEZSE ARABULUCU HİZMETİ DEVRE DIŞI KALIYOR

Özelmacıklı arabuluculuk hizmetinin direk devre dışı kalacağı durumları açıkladı. Özelmacıklı, tüm tahliye davalarında arabuluculuk hizmeti bulunduğunu ancak ne yazık ki kirac borcunu ödemeyen kiracılarım bu hizmetten faydalanamayacağını söyledi. Özelmacıklı,"Örnek vermek gerekirse kiracının 5 bin TL borcu var üç ay ödemedi, 15 bin TL oldu. Bu gibi durumlarda mal sahibi arabulucuya başvurmadan direkt tahliye davası açabiliyor." dedi.

Kiracıların ödeme yapmamaları durumunda bu haktan yararlanamayacakları resmen tüm 81 ile duyuruldu.