Kirada yüzde 25 zam sınırının kaldırılacağına ilişkin iddialara İletişim Başkanlığından yalanlama

Fahiş kira artışı ile mağdur olan kiracılar için duruma hükümet el atmıştı. Hükümet tarafından alınan kararın ardından kira artış oranına sınırlama getirilmiş ve bu sınır yüzde 25 oranında uygulanmaya devam ederken sınırın kaldırılacağı iddia edildi.
Kirada yüzde 25 zam sınırının kaldırılacağına ilişkin iddialara İletişim Başkanlığından yalanlama

Pandemi dönemi ile beraber artan konut satış fiyatlarının ardından vatandaşın kiralık eve olan talebi arttı. Kiralık evlerde yaşanan fahiş fiyat artışı kiracıları mağdur etmeye devam ederken yaşanan soruna hükümetin kararı ile el atılmış ve karar kapsamında da kira artış oranına sınır getirilmişti. Kira artış sınırı yüzde 25 oranında uygulanırken bir iddia daha gündemi tamamen değiştirdi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un kira artış sınırının kaldırılacağına ilişkin yaptığı iddia edilen açıklamanın ardından vatandaşların gündemi değişti. Arama motorlarında ''Yüzde 25 kira artış sınırı kaldırıldı mı, ne zaman kaldırılacak?'' sorusuna yanıt aranmaya başladı. Bazı yayın organları ve sosyal medya platformlarında kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulamasının uzatılmamasına karar verildiği iddiasına ilişkin T.C. İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezinden açıklama geldi.

YÜZDE 25 KİRA ARTIŞ SINIRI KALDIRILDI MI?

Kirada "Yüzde 25 zam sınırlamasının" uzatılmaması gündemin en çok konuşulan konuları arasında yer alıyor. 2024 yılı temmuz ayında yürürlüğü bitecek olan düzenlemede yeniden süre uzatılmayacağına ilişkin sıklıkla yeni iddialar ortaya atılırken ev sahipleri tarafından yapılan fahiş kira artışlarının önüne geçilmesi için kira zammı sınırlaması getirilmişti.

kiraa.jpg

Konut kiralarında yüzde 25 sınırının 2024 yılında kalkacağına ilişkin haberlere ilişkin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezinden açıklama gelirken bu açıklamada "Bakan Şimşek, yüzde 25 kira zammı sınırının kaldırılacağını açıkladı" başlığı ile verilen haberlerin doğru olmadığını, Bakan Şimşek'in "düzenlemenin sona ermesine yakın yeniden gözden geçirileceğini" söylediğini ve bu ifadenin kesin bir karar gibi ele alınmaması gerektiği aktarıldı.

.jpg

Öte yandan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un "Sizin tahmininiz yüzde 25 kira artışı uzatılmaz mı?" sorusuna "Yüzde 25 sınırı Temmuz’da sona eriyor. Maliye Bakanımızın özellikle enflasyon hedefiyle ilgili açıklamalarına baktığımız zaman böyle bir duruma ihtiyaç kalmayacak gibi görünüyor." şeklinde cevap verdiğinin de altı çizildi. İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yapılan açıklamada da ''Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un, "Kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulamasının uzatılmamasına karar verildiğini" söylediği ileri sürülmüştür. Merkezimizce yapılan araştırmada Bakan Tunç'un böyle bir ifade kullanmadığı tespit edilmiş, iddialar yalanlanmıştır. Bazı basın yayın organlarında meselenin açıklığına rağmen doğrulamamız üzerinden manipülasyon yapıldığı belirlenmiştir. Bakan Tunç'un aşağıdaki açıklamasında, "Kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulamasının uzatılmamasına karar verildi" şeklinde bir ifade kullanmadığı açıkça görülmektedir.' denildi.

ekran-goruntusu-2024-02-26-132359.png

Dolayısıyla henüz kira artış sınırının kaldırılacağına ilişkin resmi bir açıklama bulunmamaktadır.

Emlak365.com