Kiralar Arttı, Konut Stokları Azaldı! Bir Arada Yaşayan Geniş Aile Kavramı Geri Geliyor

Kira artışlar ve konut stoklarının azalması nedeniyle gençler yeniden ailelerin yanına dönüyor ve beraber yaşamaya başlıyor. Konutta yaşanan sıkıntılar nedeniyle geniş aile kavramı geri geliyor.
Kiralar Arttı, Konut Stokları Azaldı! Bir Arada Yaşayan Geniş Aile Kavramı Geri Geliyor

İzmir'de 2 ay önce 2.500 TL olan kiralık daireler ortalama 4.500 TL'ye kiralanmaya başlandı. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, şehirde konut sayısının az olması nedeniyle kiraların yükseldiğini, vatandaşların geniş aile kavramına dönüp anne ve babalarının yanına yerleşmeye başladıklarını açıkladı. Türkiye genelinde de durum İzmir'den farksız.

2020 yılınca yıkıcı bir deprem yaşayan İzmir'de konut yetersizliği aldı başını gitti. Sadece 2-3 ay önce 2.500 TL olan kiralık konutlar ortalama 4.500 TL'ye yükseldi. Hem yüksek kiralar hem konut yetersizliği vatandaşı geniş aile kavramına geri dönmeye mecbur etti.

Kiralar Arttı, Konut Stokları Azaldı! Bir Arada Yaşayan Geniş Aile Kavramı Geri Geliyor

EMLAKÇILARIN ELİNDE EV KALMADI

Deprem sonrasında konut fiyatlarının arttığını söyleyen İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu Yeni binalar yapılsa dahi en az 18 ay sürer. Yani bu durumda 2 yıl boyunca konut açığı devam etmiş olacak. Kaldı ki İzmir’de bin dairelik arsa da yok. Sadece Torbalı, Ayrancılar civarında olduğunu söyleyebilirim. Talep çok ancak arz talebi karşılayamadığından fiyatlar yükseliyor. En büyük sıkıntımız, yeni konut olmaması. Emlakçıların ev fiyatlarını artırdığı söyleniyor. Böyle bir durum yok. Örneğin mal sahibinin evinin değeri 5 milyon oldu, kira oranı da evin değeriyle doğru orantılı oluyor” ifadelerini kullandı.

Kirada oturan ya da ailesinden ayrı eve çıkanların yeniden anne babalarının yanına döndüğüne dikkat çeken Güleroğlu, eskiden geniş aileler olduğunu, daha büyük evlerde çok sayıda ailenin bir arada kaldığını, kira artışı ve konut sıkıntısı devam ettiği sürece eskiye dönüş olacağını, anne babasının yanına geri dönen vatandaşlar olduğunu vurguladı.