Kiralara %25 zam sınırı kalkıyor! 5 Bin TL'lik kiralar 10 Bin TL olacak

Milyonlarca ev sahibi ve kiracı arasındaki fahiş kira zamlarını durdurmaya yönelik hükümetin başlattığı %25 maksimum zam kararı geçerliliğini yitiriyor. Cumhurbaşkanlığı ve Hazine Maliye Bakanlığı politikaları ile yeni düzenleme gelecek.
Kiralara %25 zam sınırı kalkıyor! 5 Bin TL'lik kiralar 10 Bin TL olacak

Dünyadaki pandemi krizinin etkileri Türkiye'de hala etkisini sürdürürken en büyük krizler arasında konut fiyatları ve fahiş zam oranları dikkat çekiyordu. Özellikle ülke genelinde büyükşehirler başta olmak üzere 81 il genelinde fahiş kira zamları Türkiye'de barınma sorununun artmasına sebep oldu.

640x360-001.jpg

Yaşanan ekonomik kriz ve enflasyon artışları ile birlikte başlayan fahiş kira zamları binlerce haneyi ve vatandaşı barınma sorunu ile karşı karşıya bırakırken hükümet aldığı bir karar ile ev sahiplerinin kiracılara maksimum 1 yıl içerisinde %25 zam yapabileceklerini zorunlu kıldı.

"%25 ZAMMI KALKACAK BU BİR GERÇEKTİR"

%25 zam oranı kararı enflasyona karşı kiracıları ezdirmemek için alınırken bir çok ev sahibini de yasal olmayan yollarla kiracılarını evden çıkarmaya yöneltti. Bu aşamada başlayan arabuluculuk hizmetleri de henüz tam anlamıyla sistemin oturmasına fayda sağlayamamışken Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı'dan %25'in kalkacağına yönelik fllaş açıklama geldi.

Özelmacıklı, "%25 kira sınırlaması ekonomik gerçeklerle de örtüşmüyor. Şöyle özetleyebiliriz: Gayrimenkul sektörü pandemi döneminden itibaren yaşadığı üretim eksikliğini derin bir şekilde hissetmeye devam ediyor. Gerek artan maliyetler gerekse de finansmana erişimdeki problemler gayrimenkule erişimi gittikçe zorlaştırdı. Yüzde 25 sınırının kaldırılması beklenen bir gerçektir." dedi.

Özelmacıklı, hükümet ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın enflasyon açıklamaları ile Türkiye genelindeki kira fiyatlarında ciddi hareketlilik yaşanacağına vurgu yaptı. Milyonlarca vatandaşın kira anlaşmazlıkları yaşamaması için konut krizinin acilen çözülmesi gerektiğine dikkat çeken Özelmacıklı arabuluculuk sisteminin de geçerli bir çözüm olmadığını söyledi.