Konkordato Alan İnşaat Firmaları Projelerinden Alanlar Ne Yapmalı?

Döviz kurunda yaşanan yükseliş ve bankaların kredi musluklarını kapatması ile beraber Türkiyede konkordato ilan eden firmalar listesi 2018 yılında rekor kırdı.
Konkordato Alan İnşaat Firmaları Projelerinden Alanlar Ne Yapmalı?

Döviz kurunda yaşanan yükseliş ve bankaların kredi musluklarını kapatması ile beraber Türkiyede konkordato ilan eden firmalar listesi 2018 yılında rekor kırdı.

Özellikle de konkordato alan inşaat firmaları devam eden inşaat projeleri olması nedeni ile büyük sıkıntı yaratıyor. Peki, devam eden konut projeleri olan inşaat firmalarının konkordato ilan etmesi ne anlama geliyor, bu projelerden ev alan kişilere ne olacak?



Konkordato İlan Eden Şirketlerin Yüzde 75'i İnşaat Firması



Döviz kurlarına bağlı olarak yaşanan artışlar en çok inşaat sektörünü olumsuz etkiledi. Dövizde yaşanan yükselişe eklenen bankaların kredi faiz oranlarındaki ani artış hem konut satışlarını olumsuz etkiledi hem de şirketlerin borçlanmada zorlanma yaşanmasına neden oldu.



Yükselen konut kredisi faiz oranları vatandaşın ev alma kararını ertelemesine neden olarak konut satış rakamlarının düşmesini tetikledi. Bu da inşaat firmalarının nakit akışında sıkışmalar yaşamasına ve ödemede zorluğa düşmesine neden oldu.



Bankaların kredi musluklarını kapatması inşaat firmalarının bu şekilde borçlanmasını zora sokarken yine bazı bankaların kredileri erken çağırması gibi sorunlar işlerin tuzu biberi oldu. Kamu mütehhitleri ise fiyat farkı kararnamesi ve tasfiye kararnamesi beklerken bir de hak edişlerin gecikmeli olarak ödenmesi ile zora düştü.



Konkordato Alan İnşaat Firmaları Projelerinden Ev Satın Alanlar Ne Yapacaklar?



Aslında şirketlerin konkordato ilan etmeleri iflas etmeleri anlamına gelmiyor. Pek çok şirket konkordato ilan etmesine rağmen şantiyelerinde çalışmaya devam ediyor.



Bazı şirketler ise bankaların icra yolu ile taşınmazlarını ucuza satmasını engellemek için konkordato ilan etmeyi tercih ediyor. Şirketlere atanan konkordato komiserleri işlerin devam etmesini sağlıyor ve ödeme tahsilat dengesini kurarak şirketlerin çalışmasını sağlıyor.



Noter Onaylı Taşınmaz Sözleşmesi Olanlar Mağdur Olmayacak



Noter onaylı satış sözleşmesi düzenleyen kişiler maketten konut almalarına rağmen projede resmi sözleşme düzenlendiği için hak kaybı yaşamıyor. Ancak noter onaylı satış sözleşmesi olmayan kişiler ne yazık ki mağdur olacaklar.



Yani konkordato ilan eden inşaat şirketi iflas etmezse noter onaylı konut satış sözleşmesi imzalayan kişiler konkordato komiserine evrakları ile başvuruda bulunarak evini alabilecek. Şirket bu süreçte iflas ederse bu durumda satın aldığı evin tutarını toplam alacağının yüzdesi oranında para alma hakkına sahip olacak. Yani toplam alacaklılar içerisindeki yüzdelik payı ile şirketin parası içerisinden pay alma hakkı elde ediyor.



Adi Satış Sözleşmesi Yapanlara Ne Olacak?



Ne yazık ik adi satış sözleşmesi olarak tanımlanan kişilerin şirket ile kendi aralarında noter onayı olmaksızın yaptıkları sözleşmelerin hiçbir geçerliliği bulunmuyor. Bu sözleşmelerde sadece ödenen para yazıldıysa bu durumda paranın geri talep edilmesi mümkün oluyor.



Haber Kaynağı: emlak365.com



NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR…"