Konut aidatlarında artan maliyetler ve enflasyon krizi: Vatandaşları ekonomik sıkıntıya sürüklüyor!

Konut sektöründe yaşanan krizin bir diğer kolu ise apartman ve dairelerin aidat sistemleri oluyor. Kiralara gelen fahiş zamların üstüne aidatlarında zamlanması ve kira fiyatları ile beraber artmaya devam etmesi vatandaşı ekonomik açıdan zorluyor.
Konut aidatlarında artan maliyetler ve enflasyon krizi: Vatandaşları ekonomik sıkıntıya sürüklüyor!

Yüksek enflasyon ile beraber maliyetlerin artması inşaat ve konut sektöründeki krizleri daha da derinleştirmeye devam ediyor. Her geçen gün biraz daha artan kira ve konut fiyatlarındaki artışa nispetle artarak fahiş rakamlara ulaşan site ve apartman aidatlarına çare bulunamıyor. İstanbul’da en pahalı aidata sahip olan bölge olarak da açıklanan Beşiktaş’ta bir aidat ücreti 2 bin 900 TL’lere kadar ulaşıyor. İşte konu ile ilgili tüm detaylar ve sektör temsilcilerinin açıklamaları…

KONUTUN BİR DİĞER KRİZ KOLU!

Artan konut ve kira fiyatları ile beraber paralel bir artış seyreden apartman ve site aidatlarında artık fahiş rakamlara ulaşıldı. Vatandaşlar kiralık ev bulamazken buldukları evde yüksek kiralara çözüm ararken bir de site ve apartman aidatları ile boğuşmaya başladı. Sektör içerisinde yer alan EVA Gayrimenkul Değerlemenin Değerleme Koordinatörü Serkan Bal İstanbul’da site aidatlarının %40 ile %170 arasında arttığına dikkat çekti.

Bu oranlarla beraber İstanbul’da en fazla aidat rakamı görülen Beşiktaş’ta bir dairenin aidatı 2 bin 900 TL ile zirveye otururken Beşiktaş’ın arkasından aidatlarda en ucuz rakamların olduğu ilçeler ise sırasıyla Silivri, Fatih ve Çatalca olarak açıklandı. Konu ile ilgili açıklamalar yapan EVA Gayrimenkul Değerlemenin Değerleme Koordinatörü Serkan Bal bu zamana kadar gerçekleşen artış oranları yüzde 40 ile yüzde 170 arasında değişiklik gösteriyor dedi.

SİTE YÖNETİMLERİ BU ARTIŞA HAZIR DEĞİLDİ!

Konu ile ilgili açıklamalar yapan EVA Gayrimenkul Değerlemenin Değerleme Koordinatörü Serkan Bal; "Apartman ve site yönetimleri 2022 yılı içerisindeki hızlı gerçekleşecek olan maliyet ve enflasyon artışlarına hazırlıklı değildi. Ocak ayında uygulanan artışlar daha çok asgari ücret zammına ve enflasyon oranına odaklı gerçekleşmişti. 2022-2023 yıllarındaki değişimleri inceldiğimizde 1 yıl içerisinde gerçekleşen artış oranları yüzde 40 ile yüzde 154 arasında değişiklik göstermekteydi. Maliyetlerdeki artışlar, asgari ücrete yapılan zamlar, enflasyondaki artışların kendini gösterdiği 2022 yılı ocak ayını başlangıç noktası kabul ettiğimizde bu zamana kadar gerçekleşen artış oranları yüzde 40 ile yüzde 170 arasında değişiklik gösteriyor" ifadeleri ile konu ile ilgili bilgilendirmeler yaptı.