Konut Fiyatları Zamlanacak Mı, Ev Almak İsteyenler Ne Yapmalı?

0.99 konut kredisi kampanyası ile beraber ev almak için faiz indirimi bekleyen kişiler harekete geçti. Peki, artan talep ile konut fiyatları zamlanacak mı?
Konut Fiyatları Zamlanacak Mı, Ev Almak İsteyenler Ne Yapmalı?

0.99 konut kredisi kampanyası ile beraber ev almak için faiz indirimi bekleyen kişiler harekete geçti. Peki, artan talep ile konut fiyatları zamlanacak mı?

Uzun süredir yüksek faiz oranları nedeni ile düşen konut talebi için müteahhitler konut fiyatlarına büyük indirimler yapmışlardı.



Konut satışını arttırmak için yükselen inşaat maliyetleri de konut fiyatlarına zam olarak yansıtılmamıştı. 0.99 faiz oranı yeni konut kredisi kampanyası başlatılması konut fiyatları için zam ihtimalini güçlendirdi.



Konut Fiyatlarında Arz Talep İlişkisi Çok Önemli!



Konuyu değerlendiren emlak uzmanları konut fiyatları için en önemli belirleyenin arz talep dengesi olduğunun altını çizdi.



Konuta olan talebin azalması durumunda konut fiyatları düşerken talebin artması ile beraber konut fiyatları yükseliyor.



Uzun süredir ev almak için bekleyen kişilerin sayılarının çok olması ve 0.99 konut kredisi faiz oranı ile beraber kira öder gibi ev sahibi olmanın önünün açılması ile konuta çok yoğun bir talep patlaması yaşanılacağı düşünülüyor.



Yaşanan bu yoğun talep ve uzun süredir konut fiyatlarına yapılmayan zam furyasının başlaması bekleniyor. Özellikle de sıfır konutlarda konut stoku tükendiği anda yeni üretilecek olan konutlara en az yüzde 40 oranında zam gelmesi bekleniyor.



Konut Fiyatları Yükselmeden Alıma Geçmeli!



Emlakçılar konu hakkında müteahhitlere oluşan olumlu havayı fırsata çevirmemeleri ve fiyatlara zam yapmamaları hakkına uyarıda bulunurken alım için vatandaşa ise bir an önce harekete geçme tavsiyesinde bulundu.



Konu hakkında açıklama yapan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa müteahhitleri konut fiyatlarına zam yapmamaları konusunda uyararak “Emlak sektöründeki yüksek faiz önümüzdeki engeldi, çünkü yüksek faizden vatandaşlar alım tercihlerini erteliyordu.



500 bin limiti de güzel bir limit, şu anda piyasada 600-650 bin civarında alıcı kitlesi olduğunu düşüyoruz. Yılda 600-650 bin gibi bir alıcı kitlesi var. Konut kredisindeki sınır yüzde 1’e çıktığında piyasa sıkıntı yaşıyordu. Yüzde 1’lik sınır alta düştüğünde piyasada hareketlenme yaşanıyor. Bankaların verdiği bu karar piyasanın beklediği bir olaydı.



Bu karar sektörde canlandırma getirecektir. Son beş yıla baktığınızda piyasa koşulları oldukça iyi; yüzde 30, yüzde 40, yüzde 50 gibi oranlarda düşüş var.Çok büyük değişiklikler beklemiyoruz. Bu yüzden faiz düşerse, fiyatlar aynı seviyede, kalırsa emlak piyasasının önü mutlaka açılacaktır" dedi.



Emlak365.com