Konut fiyatlarına indirim zora girdi TÜİK inşaat maliyet endeksi yüzde 117 arttı

Konut fiyatlarına gelen fahiş zamlar vatandaşın ev sahibi olmasını imkansız hale getirirken ev sahibi olmak için konut fiyatlarına indirim bekleyen kişilere kötü haberi TÜİK verdi. TÜİK İnşaat Maliyet Endeksi, Ekim 2022 raporu yayımlandı.
Konut fiyatlarına indirim zora girdi TÜİK inşaat maliyet endeksi yüzde 117 arttı

İnşaat maliyet endeksindeki rekor artış serisi devam ederken ev sahibi olmak isteyen kişiler için ne yazık ki indirim yine hayal oldu. Konut fiyat endeksi rakamlarında yaşanan yükseliş tüm hızı ile devam ederken rakamlar bir kere daha 3 haneli olarak gerçekleşti. 

Son dönemde özellikle de demir ve çimento fiyatlarına gelen zamlar nedeni ile müteahhitler konut fiyatlarında zamların kaçınılmaz olduğunu belirtmiş, konut fiyatlarına gelen zamların asıl nedeninin kendileri değil sürekli olarak zam gelen demir ve çimento fiyatları başta olmak üzere inşaat maliyetleri olduğunu belirtmişlerdi. 

TÜİK İNŞAAT MALİYET ENDEKSİ EKİM 2022 RAPORU YAYIMLANDI! 

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından yayımlanan inşaat maliyet endeksi raporuna göre ne yazık ki inşaat maliyetlerinde yaşanan artışın tüm hızı ile devam ettiği bir kere daha ortaya çıktı. Gelen verilere göre İnşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 117,07, aylık bazda ise yüzde 3,44 oranında artış gösterdi. Konut fiyatlarına indirim zora girdi TÜİK inşaat maliyet endeksi yüzde 117 arttı

Açıklanan verilere göre bina inşaatı maliyeti ise bir önceki aya göre yüzde 3,11, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 114,49 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 3,49, işçilik endeksi yüzde 1,91 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 125,08, işçilik endeksi yüzde 85,84 oranında arttı. 

KONUT FİYATLARINDA SON DURUM NE, EV FİYATLARINA İNDİRİM VAR MI, GELECEK Mİ?

2023 senesi öncesi konut fiyatlarında son durum ve seçim sonrası senaryolar yakından takip edilirken ne yazık ki TÜİK tarafından açıklanan rakamlar indirim beklentisini sonlandırdı. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre inşaat maliyet endeksi yükselişini sürdürürken bu da konut fiyatlarında büyük çöküş ya da tepetaklak olacak beklentisi için tüm senaryoları çürütmüş oldu.

Konut inşa etmenin maliyeti artarken konut fiyatlarına indirim müteahhitlerin zararına ev satışı yapması anlamına geldiği için sektör temsilcileri indirim beklentisi bulunmadığını bir kere daha dile getirdi. Konuta olan talebin canlı, konut üretiminin ise sınırlı olduğu, bunun da ev fiyatlarında yükselişi desteklediği belirtiliyor.