Konut İnşaatlarında Maliyet Artışları ve Arazi Sorunu: Gayrimenkul Piyasasını Nasıl Etkiliyor?

Konut inşasında yaşanan maliyet artışları gayrimenkul sorunlarını derinleştiriyor. Arz talep dengesinin bozulduğuna dikkat çekilen açıklamalarda inşaat maliyetlerinin de eklenmesi ve konut inşası için bulunamayan arazi gayrimenkulde sorunları arttırdı!
Konut İnşaatlarında Maliyet Artışları ve Arazi Sorunu: Gayrimenkul Piyasasını Nasıl Etkiliyor?

Yüksek enflasyon ve derinleşen ekonomik kriz sebebi ile artan konut fiyatlarının başka sebeplerinden biri de geçtiğimiz günler içerisinde gün yüzüne çıkmaya ve oldukça artan fiyatları ile kendini göstermeye başladı. Gayrimenkul inşaatlarında artan inşaat maaliyetleri ve konut inşası için arsa bulunamama sorunun gayrimenkul fiyatlarını da derinden etkiliyor. Açıklanan bilgilere göre son dönemde alınan göçle ve açıklanan verilerle konut inşaatlarının 800 bin ile 900 bin arasında olması gerekirken bu oran 600 bini geçemiyor. İşte tüm detaylar…

ARTAN İNŞAAT MAALİYETLERİ MÜTEAHHİTLERİ ETKİLİYOR!

Konut fiyatlarında artan pahalılıkla mücadele edilirken sektör içerisinde ortaya çıkan bir diğer sorun ise inşaat maliyetleri oluyor. Artan maaliyetler ve arsa temini sıkıntısı ile son dönemde oldukça düşen konut inşaatları arz talep dengesini de bozuyor. Yapılan son habere göre Türkiye’nin son dönemde aldığı göç oranları ile beraber yılda 800 bin ile 900 bin arasında yeni konut inşası gerekirken bu oran 600 binde kalıyor. Artan inşaat maliyetleri ve arazi teminindeki sıkıntılar müteahhitleri etkiliyor.

İnşaat maliyetlerinin artması müteahhitleri oldukça etkilerken şu an için orta sınıf bir ailenin oturabileceği 150 metrekarelik bir evin maliyetinin artan inşaat maliyetleri ile 4 milyon TL tuttuğu belirtiliyor. Yine Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, konu ile ilgili yaptığı açıklamalarda göreceli olabileceğine de dikkat çekerek şu an bir dairenin yapımının 3 milyon TL’den başladığına dikkat çekti. Bununla beraber inşaatın yapım süresinin uzaması ile maliyetinde arttığını vurguladı.

ARSA MALİYETLERİ KONUT FİYATLARINI ETKİLİYOR!

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan bir diğer isimse İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu oluyor. Tahir Tellioğlu yaptığı açıklamalarda Türkiye’de inşaat maliyetlerinde 150 metrekarelik bir dairenin maliyetinin sadece arsa bedelinin 2 milyon TL olduğunu vurguladı. Bununla beraber “Konut alt ve orta gelir grubundaki vatandaş için alınabilir olmaktan çıktı. Müteahhit ise üretim konusuna artık temkinli yaklaşıyor.” Diyerek sektör içerisindeki krize dikkat çekti!