Konut piyasasında son durum! Şu an ev satın almak mantıklı mı?

Emlak sektöründe günden güne merak edilenler artarken uzman isimden konut piyasası hakkında değerlendirmeler geldi.
Konut piyasasında son durum! Şu an ev satın almak mantıklı mı?

Kira ve konut piyasasında son dönem için fiyatlarda yaşanan değişimler vatandaşların özellikle de satılık konutlar hakkında kafasının karışmasına neden oldu. Bu çerçevede vatandaşlar tarafından kiralık konut politikalarının yanı sıra satılık konurun da alınıp alınamayacağını merak ettirdi.

Milliyet'in haberine göre; piyasalarda yaşanan gelişmeler hakkında Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı tarafından değerlendirmeler yapıldı. Bu değerlendirmelerde değişen kira politikasının yanı sıra satılık ev alımının mantıklı olup olmadığı hakkında da konuştu.

FİYATLAR YATAY BİR SEYRE DÖNDÜ!

Kira fiyatları hakkında açıklamalarda bulunan Özelmacıklı, “Kira fiyatlarında son dönemde bir durağanlık var diyebiliriz. Geçmiş yıllara göre kıyasladığımızda kiralarda yüzde 100’e yakın birçok ilde fiyatlar artmıştı. Ağustos ve eylül aylarında kira fiyatları yatay bir seyre dönüştü diyebiliyoruz.

Önümüzdeki altı aylık tahminlerde de geçmişteki yükselişler kadar bir yükseliş beklenmiyor. Bunun en önemli nedeni kira fiyatlarının metrekaresinin çok yüksek değerlere ulaşmasıdır. İstanbul’da şu anda bir metrekare kiralık konutta ortalama fiyatın 150 TL’leri geçtiğini söyleyebiliriz. Yani 100 metrekare bir dairenin 15 bin TL kira fiyatı var. Eğer daire sıfır statüsündeyse metrekarede kira fiyatı 200 TL seviyesine kadar çıkıyor.

Mal sahipleri açısından ‘nasıl olsa biraz daha öğrenciler gelir, memurlar da atanır’ gibi beklemeler de vardı. Bu nedenle mal sahipleri kira fiyatlarında çok esneklik yapmıyordu. Bu sene İstanbul’da diğer illerden farklı olarak öğrencilerin barınma ihtiyaçlarını konut dışı yurt, özel yurt gibi yerlerde veya beraber ortak kiraladıkları yerde çözdüğünü gördük. Bu noktada kira talebi kısmen devam ediyor. Kentsel dönüşüm vb ihtiyaçlar nedeniyle yıkımlar devam ettiği için. Fiyatlar yatay seyre döndü, ancak ciddi düşüş görmüyoruz." dedi.

SATILIK KONUT ALMAK MANTIKLI MI?

Güncel olarak şu an konut almanın mantıklı olup olmadığı hakkında ise "Emlak işletmelerimiz tarafında baktığımızda son birkaç haftalık yoğun şekilde KKM’den çıkışların gayrimenkul tarafına teklif olarak geldiğini görüyoruz. Kur korumalı mevduatta bir çözülme var. Bunun gayrimenkule kaymasına yönelik bazı tahminler gerçekleşiyor. Özellikle son 5-6 aydır enflasyona göre değer kaybeden konut için bazı gayrimenkullerde fırsatlar oluştuğunu söyleyebiliyoruz.

Eskiden teklifler dikkate alınmazken bu dönemde verilen teklifler mal sahibi tarafından dikkate alınıyor. İşlemler bir nebze düşük tekliflerde gerçekleşebiliyor.

Kur korumalı mevduattaki çözülmenin biz gayrimenkul sektöründe yeni alım fırsatları oluşturacağını öngörüyoruz. Faizin geçici bir rahatlama sağladığı unutulmamalıdır. Belki birkaç ay faiz avantajlı olarak gelebilir ama ileride alınacak bir gayrimenkul için fırsat kaçabilir.

Bizim tavsiyemiz eğer ihtiyaçları varsa ve alınabilecek bütçelerdeyse bunun değerlendirilmesinin makul olduğunu düşünüyoruz. Yüksek faizin sürdürülebilir olmadığını ve maliyet açısında yeni yapılacak konutlara büyük ek yansımaları olduğunu söylemek mümkün.” şeklinde açıklamalara yer verdi.

Haber Editörü