Konut satışları Mayıs ayında zirveyi gördü!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamalara göre konut satışlarının yıllık düşüşün ardından Mayıs ayında zirve yaşandı.
Konut satışları Mayıs ayında zirveyi gördü!

Türkiye'de peş peşe yaşanan ekonomik sorunlar ve felaketler konut satışlarına da yansıdı. Ekonomik anlamda 2023 yılının başından bu yana yükselen ev fiyatları nedeni ile kimsenin yeni ev almaya yaklaşamaması durumuna Şubat ayında meydana gelen deprem felaketi de eklendi. Tüm bu felaketler ile birlikte bankalar tarafından verilen krediye ulaşamama sorununun da eklenmesi ile birlikte yıllık bazda bakıldığı zaman konut fiyatlarında düşün yaşandı.

KONUT FİYATLARINDA YILLIK BAZINDA DÜŞÜŞ YAŞANDI!

Konuya ilişkin Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan verilere göre yaşanan sorunlar konut satışlarının gerilemesine neden oldu. Yıllık bazda bakıldığı zaman Mayıs ayında konut satışı bir önceki yılın Mayıs ayında göre yüzde 7.7 azaldı. Bu azalış ile birlikte 113 bin 276 konutun satıldığı öğrenildi.

Fakat 2023 yılının Nisan ayına göre ise mayıs ayında konut satışlarının yüzde 32 oranında arttığı görüldü. Senenin başından bu yana peş peşe gelen felaketlerin ardından Mayıs ayında ulaşılan konut satış oranının bu senenin en yüksek seviyesi olduğu öğrenildi.

MAYIS AYI KONUT SATIŞ ARTIŞINA KONUT PROJELERİ Mİ ETKİ ETTİ?

Yaşanan bu değişim ve konut satışının etkisi hakkında merak edilenlerin artması ile birlikte devlet tarafından yapılan projelerin Mayıs ayı artışına etkisi olup olmadığı tartışılmaya başlandı. Dar gelirli aileler için imkansız hale gelen konut satışları için devlet tarafından yürütülmeye başlana İlk Evim projesinin olumlu yansımalarının olabileceği düşünüldü.

Bunun bir göstergesi olarak da Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan verilere bakıldığında sıfır konut satışlarının artması, ikinci el konut satışlarının ise düşmesinin örnek gösterilebileceği ifade edilmişti. Tüm bunların yanı sıra yabancılara satılan konutların oranı da düştü. Mayıs ayına bakıldığı zaman bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 46.9 gibi ciddi bir oranda azalma yaşandığı öğrenildi.