Konut yatırımı askıya alındı yerini arsa ve tarlaya bıraktı

Sektör temsilcileri tarafından yapılan son değerlendirme sonucunda konut yatırımının son dönemde yaşanan gelişmelerin ardından askıya alındığı öğrenildi.
Konut yatırımı askıya alındı yerini arsa ve tarlaya bıraktı

Son dönemde yatırım için ev sahibi olmak isteyen kişileri, artışta olan faizler, BDDK'nın kredilere yönelik uyguladığı kısıtlama gibi konular yatırımcıların piyasadan çekilmesine neden oldu.

Hürriyet'in haberine göre; Azalan taleplerin ardından bu durumun sektöre yansıması ise sektör temsilcileri tarafından “Konuta yatırım yapayım düşüncesi artık yok. Talep düşünce ikinci elde ev sahipleri indirim yapmaya başladı” şeklinde açıklamalar ile yorumlandı. Yani bu durumun fiyatlara yansıdığı öğrenilmiş oldu.

NEDENLERİ BELLİ OLDU!

Yapılan açıklamalarda konut yatırımlarının askıya alınmasının başlıca nedenleri şu şekilde verilmiştir;

  • Konut kiralarına gelen yüzde 25 zam sınırının bir yıl daha uzatılması, kira geliri beklentisi ile ev alanları olumsuz etkiledi. Hatta kiracılı evlerin satışı arttı.
  • Hızla artan kredi faizleri, bankaların kredi verme konusundaki isteksizliği alıcıları zorladı.
  • Konut fiyatlarındaki artış kimi kesimde ‘acaba daha çok prim yapmaz mı’ endişesi yarattı.
  • Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yatırım için ev alanlara kredi musluklarını kısması en dikkat çeken hamle oldu. Alınan karara göre mevcutta bir evi olan tüketici (kendisi, eşi ya da 18 yaşından küçük çocuğu adına) yeni bir ev daha isterse, evin değerinin yüzde 90’ı değil, yüzde 22.5’i kadar kredi çekebilecek. Örneğin; yatırımcı 3 milyon lira değerinde ev için 2 milyon 700 bin lira değil, 675 bin lira kredi çekebilecek. Peşinat olarak da 300 bin lira değil, 2 milyon 325 lira ödemesi gerekecek.
  • Son olarak mevduat faizlerindeki hızlı yükseliş birikimi olanlar için konut dışında bir alternatif oluşturdu.

Bu süreç içerisinde evi olmayanın orta Vadeli Program ile fırsat beklediği öğrenilirken piyasalarda şu an duraklama döneminin yaşandığı öğrenildi. Konutta yaşanan bu duraksamanın yanı sıra ise MasterTürk Grubu Başkanı Gökhan Taş, tarafından konuya ilişkin açıklamalar geldi.

ARSA VE TARLAYA TALEP ARTTI!

Konuya ilişkin Taş tarafından yapılan değerlendirmelere göre yatırım amaçlı değil ihtiyaç odaklı konut satışlarının yapılmaya başlandığı öğrenildi. Bununla birlikte arsa ve tarlaya talebin arttığı ise “Ev sahibi bugün nisan-mayıs ayındaki fiyatı kabul ediyorsa mülkünü satabiliyor. Bu da Dolar bazında yüzde 35 düşüş anlamına geliyor. Özellikle lüks konutta, 25 milyon lira üzerindeki mülklerde indirimler başladı. Geçtiğimiz aylarda 40 milyon liralık ev için 35 milyon lira teklifi reddedenler, bugün 30 milyon liraya tamam demek zorunda kalıyor. 2024 yılında da alıcı piyasasının süreceğini öngörüyorum. TL bazında fiyatlar asla düşmez, ama enflasyon artışı kadar bir artış da beklemiyorum” şeklinde ifadeler ile açıklanmış oldu.