Kredi kullanarak ev alacaklara uyarı! Bankalardan büyük değişiklik geldi

Artış gösteren enflasyon ve hayat pahalılığı sebebi ile ne yazık ki günümüzde pek çok kişi ev ve araba almakta zorlanıyor. Zorlanmak bir yana pek çok kişi alım yapamıyor. Konut kredilerinde önemli gelişmeler peş peşe yaşanıyor.
Kredi kullanarak ev alacaklara uyarı! Bankalardan büyük değişiklik geldi

Son 3 aydır Merkez Bankası’nın beklenen faiz artışı kararını açıklaması beraberinde kredi faiz oranlarının da yükselmesine neden oldu. Özellikle ihtiyaç kredilerinde faiz oranı yüzde 30’dan 60’a çıkarken, taşıt kredilerindeki oran da yüzde 20’lerden yüzde 46’ya çıktı.

Ancak vatandaşlar en çok konut kredilerindeki son durumu merak ediyor. Bankalardan alınan son rakamlara göre konut kredisi faiz oranları ise yüzde 16’dan yüzde 38’e yükseldi. Durum bu şekilde olunca kredi kullanarak ev almak resmen hayal oldu.

SEÇİMDEN BU YANA 2’YE KATLADI

Seçimden sonra yenilenen ekonomi yönetimi hemen çalışmalara başladı. Faiz oranları yüzde 8,5’tan 3 ayda yüzde 25’e çıktı. Bu durum kredi faiz oranlarına olumsuz olarak yansıdı. Sadece konut değil, beraberinde taşıt, ihtiyaç ve ticari kredilerde faiz oranları 2’ye katladı.

HAZİNE VE MALİYE BAKANINDAN SIKILAŞMA UYARISI

Hazine ve Maliye Bakanı da enflasyonla mücadele edileceğini belirtmişti. Bu kapsamda özellikle konut ve araç kredilerinde sıkılaşmaya gidileceğini söyledi. İlk defa ev alacak olanlara uygun faizli kredi imkanının sunulacağını ancak ikinci evini alacaklara kredi kısıtlaması yapılacağının sinyalini verdi.

BDDK’da bu konuda ilk adımını ağustos ayının sonunda atmıştı. 2. Konuttaki düzenlemeye göre kredi çekmek isteyenlere değer oranı yüzde 75 oranında daraltıldı.

BANKALARIN GÜNCEL FAİZ ORANLARI

konut-kredi.png

Bunların yanı sıra Merkez Bankası yarın tekrar faiz artırımına giderse, yukarıda belirlenen faiz oranlarının yeniden artış göstererek düzenlenmesi bekleniyor.