Kuru mülkiyet nedir, bir başkasına devredilebilir mi?

Emlak sektöründe kullanılan kuru mülkiyetin ne olduğu hakkında pek çok vatandaş tarafından yapılan araştırmalar devam ediyor.
Kuru mülkiyet nedir, bir başkasına devredilebilir mi?

Konut sahipleri tarafından duyulan ve emlakçılık sektöründe yeri olan kuru mülkiyet hakkında merak edilenler artmaya başladı. Merak edilenlerin artması ile birlikte vatandaşlar için konutlar için hangi amaçla kullanıldığı, içeriğinin ne olduğu gibi pek çok detaylar açıklandı.

KURU MÜLKİYET NEDİR?

Mülkiyet kavramı kuru mülkiyet ve intifa hakkı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Çıplak mülkiyet olarak da bilinen kuru mülkiyet; taşınmazlar üzerine kullanma yetkisi bulunmamasına rağmen tapu üzerinde ismi yer alan kişileri ifade etmektedir. Kuru mülkiyetin değeri, taşınmasın değerinin üçte biri olarak kabul görmektedir. Bununla birlikte mal sahibinin vefat etmesi durumunda kuru mülkiyet taşınmazın tamamen sahibi olmaktadır.

KURU MÜLKİYET BAŞKASINA DEVREDİLEBİLİR Mİ?

En çok merak edilen bir diğer konu ise kuru mülkiyetin bir başkasına devir hakkının mümkün olup olmadığıdır. Tapu sahipleri, mülkiyeti bir başkasına devredebilir ancak kuru mülkiyet sahibi kişiler, taşınmazı bir başkasına kiraya veremez veya intifa hakkı sahipliğini bir başkasına devretme hakkı bulunmamaktadır. Bu noktada yalnızca söz konusu kuru mülkiyet hakkını satabilmektedir. Fakat kuru mülkiyeti satın alan kişi intifa hakkı sahibinin taşınmaz üzerindeki mülkiyetini kabul etmekle de yükümlü olmaktadır.