Memurlara kira desteği kararı! Kimin maaşı, kaç TL artıyor?

Memura kira desteğinde yeni gelişmeler olmaya devam ediyor. Memurlara verilecek olan kira desteğinde hangi kriterlerin uygulanacağı belli olmaya başlandı. Hangi memurlara, ne kadar kira desteği verilecek?
Memurlara kira desteği kararı! Kimin maaşı, kaç TL artıyor?

Türkiye’de kira fiyatlarının yükselişi en çok da memurları vurdu. Özellikle bazı illerde konut kiralarında aşırı yükselişler kaydedildi. Bu illerde görev yapan memurlar da barınma ihtiyaçlarını karşılamak için maaşlarının önemli bir kısmını harcamak zorunda kalıyorlar. Kiraları yüksek olan iller memurlar için adeta sürgün yerine döndü. Memurlar bu illere tayin olmak istemezken buralarda çalışan memurlar da kiraları daha düşük yerlere tayin olmak için girişimde bulunuyorlar. Yaşanan bu soruna dair yeni düzenlemenin yolda olduğu bizzat hükümet üyeleri tarafından dile getirildi.

KİRA DESTEĞİ VERİLECEK!

Memurlara kira desteği ile alakalı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, “Özellikle büyükşehirlerimizde aniden artan kira fiyatlarıyla ilgili de gerekli hazırlıkları yapıyoruz. TOKİ vasıtasıyla daha fazla konut üreterek, memur ve ücretlinin refah kaybının önüne geçerek, bu meseleyi mutlaka çözüme kavuşturacağız.” ifadelerini kullanmıştı.

GEÇİNME ENDEKSLERİNE BAKILACAK

Memurlara verilecek olan kira desteğinin hangi kriterlere göre yapılacağını Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin açıklayarak, “Memurlara kira desteği verilirken geçinme endeksleri dikkate alınacaktır. Bu doğrultuda kira yardımı yapılabilir. Bunun ayrıntılarını 28 Mayıs seçimlerinden sonra daha net bir şekilde göreceğiz. Burada hedef kamu çalışanlarının sosyoekonomik şartlarının düzeltilmesi olduğunu görüyoruz.” dedi.

Kira yardımı ile alakalı olarak yapılacak düzenlemenin muhtemel kriterlerine dikkat çeken Tarkan Zengin, “Kira fiyatlarına bakılacak, ortalama kiralar değerlendirilecek. Belki illerdeki gıda fiyatları da değerlendirmeye alınacak. Geçinme endeksine göre bir kademelendirme yapılacaktır. Kira fiyatı yüksek olan bir il ile düşük olan bir il için aynı kira desteği verilmeyecektir. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Muğla gibi illerde kira desteği daha yüksek tutarlı olacaktır.” şeklinde konuştu.

KAÇ TL DESTEK VERİLECEK?

Kira desteğinin miktarının ne kadar olacağı ise memurların bugünlerde en çok merak ettikleri konu oluyor. Memurlar için kira desteği tutarının kaç TL olabileceği hakkında bazı değerlendirmeler yapılıyor. Bu tutarın bir kira bedeline eşit olması beklenmiyor. Ancak illerdeki kira ortalamaları alındıktan sonra bu ortalamaların dörtte biri kadar kira desteği verilmesi en yüksek ihtimal olarak değerlendiriliyor. Bir ilde kira ortalaması 6.000 TL ise o ilde görev yapan memurlara aylık 1.500 TL kira desteği verilebilecek.