Merkez Bankası resmen duyurdu! Konut fiyatlarına yüzde 167.8 zam yapıldı

Konut fiyatlarında yaşanan artış tüm hızı ile devam ederken tam normalleşmenin beklendiği bir dönemde yaşanan büyük Kahramanmaraş depremi bir kere daha fiyatları yukarı yönlü hareket ettirmişti.
Merkez Bankası resmen duyurdu! Konut fiyatlarına yüzde 167.8 zam yapıldı

Merkez Bankası resmen duyurdu! Konut fiyatlarına yüzde 167.8 zam yapıldı - Pandemi döneminde başlayan konut fiyatlarındaki yükseliş tüm dünyada kendisini hissettirmişti. Bir yandan yükselen enflasyon bir yandan da yeni konut üretiminde başlayan azalma ile ev fiyatları rekor seviyelere yükselmişti. 

Tüm dünyada konut fiyatları rekor seviyelere ulaşırken aynı dönemde Türkiye'nin yoğun mülteci göçü alması nedeni ile yaşanan artış daha yüksek hissedilmişti. Küresel piyasalarda konut fiyatlarının en çok arttığı ülke Türkiye olurken TOKİ tarafından başlatılan 250 bin sosyal konut projesi ile fiyatlarda bir nebze geri çekilme yaşanmıştı. Ne yazık ki Kahramanmaraş depremi nedeni ile 11 ilde büyük yıkım yaşanırken deprem konutlarının yeniden inşa edileceği tarihe kadar mevcut konutların fiyatları talepte artış yaşanacağı beklentisi ile yükseldi. 

MERKEZ BANKASI KONUT FİYAT ENDEKSİ AÇIKLANDI! TÜRKİYE GENELİNDE ORTALA KONUT M2 FİYATI KAÇ TL?

Ev sahibi olmak istiyorum diyen kişiler konut fiyatlarında indirim beklerken Merkez Bankası tarafından açıklanan son konut fiyat endeksi verisine göre düşüş bir yana rekor yükseliş yaşanmaya devam ediyor. Merkez Bankası konut fiyat endeksi Aralık 2022 raporu yayımlandı. Yayımlanan rapora göre 2022 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 5,3 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 167,8, reel olarak ise yüzde 58,7 oranında artış gösterdi. 

Merkez Bankası resmen duyurdu! Konut fiyatlarına yüzde 167.8 zam yapıldı

Yaşanan yükselişin ardından Türkiye genelinde ortalama konut m2 fiyatı 17 bin 752 liraya ulaşırken konut fiyatlarının en çok arttığı il İstanbul oldu. İstanbul'da ortalama konut metrekare fiyatı 27 bin 882,90 TL'ye ulaşırken bu da 100 m2 konutun satış fiyatının 2 milyon 788 bin TL'ye ulaşmasına neden oldu. Ankara'da ortalama konut metrekare fiyatı 12 bin 952,90 TL'ye ulaşırken İzmir'de ise ortalama konut m2 satış fiyatı 21 bin 733 TL'ye ulaştı.