Miras paylaşımında eşit olunmak zorunda mı?

Anne ya da babadan kalan miraslar hakkında kardeşler tarafından en çok yapılan araştırmaların arasında miras paylaşımının eşit yapılmak zorunda olunup olunmaması konusu yer aldı.
Miras paylaşımında eşit olunmak zorunda mı?

Vatandaşlar arasında paylaştırılan miras konusunda son dönemde merak edilenler de artmaya başlamıştı. Merak edilenlerin artmasının ardından yasalara göre miras hakkında tüm gerçeklikler açığa kavuşturuldu. Özellikle kardeşler tarafından miras hakkında en çok merak edilenler arasında bir baba ya da anneden kalan mirasın kardeşler arasında eşit bölüştürülmek zorunda olunup olunmaması konusu yer aldı. Peki miras mirasçılar arasında eşit bir şekilde pay edilmek zorunda mı?

KARDEŞLER ARASINDA HAK DAĞILIMI NASIL YAPILIR?

Miras paylaşım süreci son dönemde özellikle de kardeşler arasında en çok merak edilenler arasında yer aldı. Durum bu şekilde olunca da dağılımın nasıl yapılacağı konusunda merak edilenler internet üzerinden en çok arananlar arasında yer aldı. Yasalara göre bu sorunun yanıtı bulunurken, kimlerin faydalanabileceği de tek tek açıklandı.

Bir anne ya da babanın mal varlığını çocukları arasında farklı şekilde paylaştırma hakkı elbette bulunmaktadır. Fakat bunu ancak bir vasiyetname ile hükme bağlamak zorundadır. Bu durumda anne ya da baba her ne kadar mal varlığının yarısını bir çocuğuna verse de devlet tarafından saklı pay kuralı konulmuştur.

Saklı paya göre mal varlığının gerekirse yarısını tek bir çocuğa vermiş olursan ol, diğer yarısı kardeşler arasında eşit bir şekilde pay edilmek zorundadır. Kardeşler arasına saklı payın ihlali gibi bir durumda kişiler haklarını aramak için mahkemeye başvuru yapabilmektedir.

BAZI ÇOCUKLAR MİRAS PAYI ALMAYABİLİR!

Miras paylaşımı sırasında bazı istisna durumlarda çocuklardan bazılarının mirastan pay alamaması yaşanabilmektedir. Bu durum ise ancak bir aile üyesine karşı ciddi bir zarar verme eylemi sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Kişinin mirası alamaması halinde diğer kardeşler bu payı da aralarında bölüşebilmektedir.