Mirasçılığı sona erdiren durumlar nedir, mirasçılık nasıl son bulur?

Anne, baba ve akrabalardan miras alan kişiler tarafından en çok merak edilen konulardan biri de hangi durumlarda mirasçılığın sona erdiği konusu oldu.
Mirasçılığı sona erdiren durumlar nedir, mirasçılık nasıl son bulur?

Türkiye'de pek çok kişiye anneden, babadan ya da yakın akrabalardan miras kalmaktadır. Miras olayının oldukça yaygın olmasının yanı sıra miras hakkında merak edilenler de aynı oranda artmaktadır. Durum bu şekilde iken mirasa kişilerin nasıl sahip olacağı gibi nasıl mirasçılığın sona erdiği de sık sık araştırılmaktadır. Peki mirasçılık nasıl son bulur?

HANGİ DURUMLARDA MİRASÇILIK SONA ERER?

Konu ile ilgili merak edilenlerin artmasının ardından yapılan açıklamalara göre kişilerin mirastan yoksun kalması için belli durumların meydana gelebildiği ifade edildi. Miras sahibinin mirasçıyı kendi mirastan men etme yetkisi bulunmaktadır. Fakat bunun için mirasçının ailesine karşı ciddi kasıtlı bir suç işlemesi gerekmektedir. Aksi halde mirastan men etmek sanıldığı kadar da kolay değildir.

Öldürme suçu, kişilerin direkt olarak mirastan men edilebilmesine neden olmaktadır. Örneğin babasını kasten öldüren çocuğun miras hakkı ortadan kalkmaktadır. Buna kardeşin öldürülmesi veya yeğenin öldürülmesi, çocuğun öldürülmesi de dahildir. Yani aileye karşı işlenen ciddi, kasti bir suç mirastan men edilmesine neden olmaktadır.

Bununla birlikte kişi sağlığında mirasçılarından birisini veya bir kaçını mirasçılıktan çıkarabilir. Ancak saklı paya sahip olan mirasçının mirasçılıktan çıkarılması için mirasçının belirli davranışlarda bulunması gerekmektedir. Sebepsiz yere saklı paya sahip mirasçının mirasçılıktan çıkarılması yasal olarak da mümkün değildir.

Tüm bunların yanı sıra mirasçı kendi isteği ile de mirası reddebilmektedir. Yani ya kişinin aileye karşı çok ciddi bir suç işlemesi ya da kişinin kendi isteği ile mirası istememesi, ancak mirasçılığı sona erdirmektedir. Fakat burada en önemli olan konulardan biri de mirasçının haklarını reddetmesinin ardından yeniden hak talep edemeyecek olmasıdır.