Mülk sahiplerinden pes dedirten kiralama yöntemi! Bunu yapmayana ev yok

Son dönemde en çok sorunun yaşandığı alanlardan biri olan konut kiralarına ilişkin gelen son bilgiye göre ev sahiplerinin artık tahliye taahhütnamesi ile evleri kiraladığı öğrenildi.
Mülk sahiplerinden pes dedirten kiralama yöntemi! Bunu yapmayana ev yok

Fahiş konut ve kiraların artmasının ardından son dönemde ülke genelinde büyük bir barınma sorunu meydana gelmeye başladı. Artan maliyetler ile birlikte bir anda artışa geçen konut kira fiyatları nedeniyle ev sahibi ve kiracılar arasında büyük anlaşmazlıklar meydana gelmeye başladı. Bu anlaşmazlıkların önüne geçilmesi için devlet tarafından yüzde 25 zam sınırı ve arabuluculuk gibi uygulamaları devreye sokmaya başladı.

Süreç içerisinde gündeme de anlaşmazlık yaşayan pek çok ev sahibi ve kiracıların haberi gelirken, yapılan son açıklama ile birlikte artık yeni kiracı bulmak amacı ile taahhütname imzalatmaya başladıkları öğrenildi. Konu kapsamında zaten ev bulmakta zorlanan kiracılar böyle bir durumdan etkilenmemek ve zor bulunan evi kaybetmemek amacı ile kiralamak zorunda hissettiklerini ifade edildi.

SÖZLEŞMEYİ İMZALAYAN EVİ KAPIYOR!

Dünya'nın haberine göre konu ile ilgili açıklamalarda yapan İSTOÇ İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç Demir, "Mülk sahipleri, kiracısıyla anlaşmazlığı düşüp mahkemeye gittiğinde, süreç uzuyor. Bir dava 2-2,5 yıl sürüyor. Üstelik, icra takibi, mahkeme masrafları da var. Mülk sahipleri de o maliyetleri yüklenmek istemiyor. O nedenle son dönemde, kira sözleşmelerine 'tahliye taahhütnamesi' şartı da ekletmeye başladılar." diyerek süreç hakkında bilgiler verdi.

Kiracılara bununla birlikte kefil şartı, kredi notu gibi farklı şartların da sunulduğu öğrenilirken özellikle öğrencilerin gelme sürecine yakın kiralara zamların da gelmeye başladığı öğrenildi. Bu zamlara göre "Yerli öğrenciden 2-3 aylık, yabancı öğrenciden bir yıllık kira peşin alınıyor. Yine yabancı öğrenciden de depozito, tahliye taahhütnamesi, Türk kefil isteniyor. Yine yerli ya da yabancı öğrenci kiralama yapacaksa ve diyelim ki Beşiktaş'ta 20 bine daire tutuyorsa, iki aylık peşin ödüyor. Yani 40 bin lira. Mülk sahibi ya da '6 ay 20 bin, ikinci 6 ay peşin ödeme' diyor" gibi durumların yaşandığından bahsetti.

ELDEN KİRA İSTEYEN EV SAHİPLERİNE DİKKAT!

Tahliye taahhütnamesi imzalayan kiracıların düştükleri en büyük yanılgılardan biri de bu süreç içerisinde ev sahiplerine evden kira vermek olur. Taahhütnamede ev sahibinin istediği zaman, kiracının hak talep edemeyeceği şekilde evden çıkarmasının yolu kirayı alamamasıdır. Bu nedenle bazı ev sahipleri kirayı elden alarak kiranın kendisine iletilmediğini iddia etmektedir. Kapsam dahilinde kişilerin bu gibi durumlara dikkat etmesi gerekmektedir.