Murat Kurum açıkladı! Kira fiyatları düşecek, ilk evini alacaklara devlet desteği verilecek!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yüksek kira fiyatları sorununa dikkat çekerek kira fiyatlarını düşürecek hangi adımların atılacağını açıkladı. Türkiye’de konut fiyatları hangi uygulamalar ile düşürülecek?
Murat Kurum açıkladı! Kira fiyatları düşecek, ilk evini alacaklara devlet desteği verilecek!

Türkiye’de son iki yılda fiyatı en çok artan ödeme türlerinden birisi de konut kiraları oldu. Konutların kira fiyatları vatandaşların canlarını yakacak seviyede yükseldi. Vatandaşlar maaşlarının çok büyük bir kısmını kiraya harcamak zorunda kalırken yaşanan geçim sıkıntısının ana sorumlusu da bu yüksek kira fiyatları oldu. Yüksek kira fiyatlarının düşüşüne dair Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum bazı yeni açıklamalarda bulundu.

KİRA FİYATLARI DÜŞECEK!

Kira fiyatlarını düşürecek bazı adımları seçimden sonra hızlı bir şekilde atacaklarını söyleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Öncelikle konutu bir yatırım aracı olmaktan çıkarmamız gerekiyor ve bunu da yapacağız. Bunu yaparken kira fiyatlarına dair de bazı uygulamalarımız olacak. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar kira zamlarında yüzde 25 sınırlamamız var. Bu süreyi uzatıp kiracı vatandaşlarımızı bir süre daha yüksek kira zamlarından koruyacağız. Kiralık konut piyasası normalleştiğinde yani olağanüstü hal durumu ortadan kalktığında bu uygulamaya son vereceğiz. Bunun yanında özellikle büyükşehirlerde yaşayan vatandaşlarımıza kira masraflarını azaltacak şekilde gelir bazlı bir desteğimiz de olacak.” dedi.

EV SAHİPLERİ DE KORUNACAK

Kiracıları korurken ev sahiplerini de unutmayacaklarını söyleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Kiracı vatandaşlarımızı koruyan hamleler yapıyoruz ama ev sahiplerini de unutmamamız gerekiyor. Biz devlet olarak ev sahiplerimizi de koruyacak bir düzenlemeyi hayata geçireceğiz. Konut arzı artacak ve bu dengeyi sağladıktan sonra ev sahibi ile kiracının devlet korumasına ihtiyacı kalmayacak.” ifadelerini kullandı.

İLK EVİNİ ALACAKLARA DEVLET DESTEĞİ!

Konut ve kira meselesinde devrim gibi bazı uygulamalara başlayacaklarını söyleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “İlk evini alacak vatandaşımıza bir pozitif ayrımcılık kuralı uygulayacağız. İnsanlarımız ilk defa ev alıyorlarsa bunu yatırım için değil kendi barınma ihtiyaçlarını karşılamak için alıyorlardır. Buna da devletin bir destek sağlaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu doğrultuda ilk evini alacak vatandaşımıza vergi ve KDV istisnası gibi bazı imkanlar sağlayacağız.” şeklinde konuştu.