Önümüzdeki aylarda konut fiyatları düşecek mi?

Konut fiyatlarının gündem olmaya başladığı bu son dönemde yaşanan ekonomik gelişmelerin ileriki süreçte fiyatlara nasıl etki edeceği merak konusu oldu.
Önümüzdeki aylarda konut fiyatları düşecek mi?

Son iki seneye baktığımız zaman konut fiyatlarında oldukça yüksek seviyelerde artışların yaşandığına şahit olunmuştu. Durum bu şekilde olunca da fiyatların bu şekilde mi gideceği yoksa devlet tarafından yapılan müdahalelerin fiyatlar için bir etkisinin olup olmayacağı konusunda merak edilenler artmaya başladı.

Geçtiğimiz Eylül ayına baktığımız zaman konut satışlarının yüzde 15,2 oranında azalarak 30 bin 488'e kadar gerilediği görülmüştü. Bununla birlikte ikinci el konut satışları da yüzde 6,8 oranında geriledi. Tüm bu süreçlerin ardından Ekonomim'den Bader Arslan'ın haberine göre konut fiyatlarında nasıl bir değişim beklendiği hakkında bilgilendirmeler yapıldı.

GAYRİMENKUL FİYATLARI SIÇRADI!

Enflasyonun gayrimenkul fiyatlarına da yansıdığını ifade eden Arslan "Konut fiyatlarındaki artış genellikle enflasyonla uyumlu bir seyir izlerdi. Bu ilişki pandemi ile bozulmaya başladı. Sahil bölgelerinde ve az katlı konutlara talep patlaması, fiyatların hızla yükselmesi ile sonuçlandı. Ardından 2021 sonbaharında başlayan negatif reel faiz dönemi, mevduat, bono-tahvil gibi TL faiz veren enstrümanlara ilgiyi azaltınca, otomobil ve gayrimenkul birer yatırım aracı haline dönüştü ve fiyatlar sıçradı." ifadeleri ile fiyatlarda yaşanan değişimlerin nedenlerinden bahsedildi.

Yapılan bu açıklamaların yanı sıra da "Ocak 2020-Ağustos 2023 arasındaki 44 ayın 40’ında konut fiyat artışı aylık enflasyonun üzerinde gerçekleşti. Ancak son zamanlarda bu trend kırılmaya başlamış gibi görünüyor. Konutlar kimileri için alınamayacak kadar, kimileri içinse daha fazla prim yapmayacak kadar yükseldiği için satışlarda gerileme başladı. Fiyatlar ise artmaya devam ediyor. Ancak bu artış son iki ayda enflasyonun altında kaldı. Eylül ayı konut fiyat endeksi açıklandığında bunun devam ettiğini muhtemelen göreceğiz." diterek bu durumun devam edebileceğinden bahsedildi.

KONUT FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

Son olarak yaşanan bu fiyat değişiminin ardından önümüzdeki aylarda konut fiyatlarının düşüş düşmeyeceği hakkında ise "Önümüzdeki aylarda konut fiyatları düşer mi? Bence hayır. Çünkü konut inşa maliyetleri hızla yükselmeye devam ediyor. Ancak 2019’da olduğu gibi fiyatlardaki artış bir süre daha enflasyonun altında kalabilir. Bunun tek nedeni fiyatların konut almayı zorlaştıracak ölçüde artmış olması değil. Konut kredi kullanımının çok düşük seyrediyor olması da fiyat artışını baskılıyor." şeklinde açıklamalara yer verdi.

Haber Editörü