Rapor yayımlandı! Konut fiyatlarında dengelenme beklenmiyor!

2023 yılının ilk 9 ayı için yapılan incelemeler sonucunda beklenen rapor yayımlandı. Konut fiyatlarında beklenen dengelenmenin sağlanamayacağı ifade edildi.
Rapor yayımlandı! Konut fiyatlarında dengelenme beklenmiyor!

Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından yayımlanan İnşaat Sektörü Analizi Raporu ile birlikte 2023 yılının ilk 9 ayına ilişkin veriler ortaya çıktı. Bu raporda konut sektörü için değerlendirmeler yapılırken uzun süredir üzerinde durulan fiyat dengelenmesinin kısa vade içerisinde beklenmediği ifade edildi. Raporda yer alan veriler tek tek açıklandı.

İLERİYE DÖNÜK DARBOĞAZ YARATTI!

İnşaat faaliyetleri hakkında yapılan değerlendirme sonucuna göre “Milli gelirden aldığı pay 2016 yılında yüzde 9’un üzerinde olan inşaat sektöründeki mevcut görünüm geçtiğimiz yılların çok gerisindedir. Konut dışı inşaat faaliyetlerinde ülke genelinde büyüme gözlemlenmemekte olup; kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında gelecek yıl zorunlu haller dışında Yatırım Programına yeni proje alınmayacak olması, sektör için ileriye dönük büyük bir darboğaz yaratmıştır” ifadelerin ile konut dışında bir büyümenin gözlemlenmediği öğrenildi.

KAYNAK TEMİNİ SORUNU ARTACAK!

BDDK tarafından da elde edilen verilen çerçevesinde “Son dönemde benimsenen politika değişikliği ile faiz oranlarının yükselmesi, bankaların kredi verme iştahının da düşük seyretmesiyle finansmana erişim sorunu artmıştır. Bununla birlikte Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Temmuz 2023 verilerine göre; sektörün toplam nakdi kredi hacmi önceki yılın aynı dönemine göre %40 artarak 752,1 milyar TL olmuştur ve sektörde takipteki kredi oranı %3,3’tür. Sektörün kullandığı kredilerdeki artış, Temmuz 2021-2022 döneminde ise %60 dolayındaydı. Hızlı faiz artışları çerçevesinde ilerleyen dönemde sektör için kaynak temini sorunu daha fazla artacaktır” şeklinde değerlendirmeler ile finansmana erişim sorununun arttığı öğrenildi.

İLK EL SATIŞLARIN DESTEKLENMESİNE YÖNELİK ÇALIŞMA BEKLENİYOR!

Son olarak Hükümet tarafından da alınan tedbirler hakkında raporda “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından 11 Eylül 2023 tarihinde yapılan açıklamada, konut arzının artırılması, vatandaşın konuta erişiminin kolaylaştırılması ve kiraların düşmesi amacıyla Hazine arazilerinin imara açılacağı dile getirilmiştir. Bu adım olumlu olmakla birlikte etkilerinin bugünden yarına değil daha orta vadede konut arzına dönmesi söz konusu olabilecektir. Yaklaşan yerel seçimlerle birlikte özellikle ilk el satışların desteklenmesine yönelik bir konut kampanyası beklentisi de mevcuttur. Diğer taraftan ikinci konut alımında BDDK, kredi kullanım oranına sınırlama getirmiştir” ifadelerine yer verildi.