Raporlar yayımlandı! Konut satışlarında artık ilan çok alıcı bulmak zor!

Konut krizinin devam ettiği son dönemde yayımlanan raporlara göre artık konutlar olsa da alıcı bulmanın oldukça zor bir hal aldığı öğrenildi.
Raporlar yayımlandı! Konut satışlarında artık ilan çok alıcı bulmak zor!

Konutların son bir sene içerisinde değer kazanmasının ardından milyonlarca vatandaş tarafından konutlara olan talep artmaya başlamıştı. Fiyatlar daha da yükselmeden yatırım amaçlı konut alan vatandaşların zaman içinde daha da artan konutlara gücü yetmemeye başladı. Bir yandan bankalar tarafından da konut kredilerinden faizlerin artırılması, her vatandaşın kredi kullanamaması gibi durumlar nedeniyle konut satışlarında azalma görülmeye başlandığı öğrenildi.

RÜZGAR TERSİNE DÖNDÜ!

Bir anda değişen konut satışlarına ilişkin bugün Gayrimenkul Değerleme Şirketi Genel Müdürü Makbule Yönel Kaya açıklamalarda bulundu. NTV'ye konuşan Kaya, "Yatırım amaçlı konut alımlarında yatırımcının ilk baktığı şey alınan konutun fiyatıyla mevduat faizine konduğunda yıllık getirisi ne kadar aşağıda ya da yukarıda bir bakış açısına sahip" diyerek değerlendirmeler yaptı.

Türkiye geneline bakıldığı zaman ilanların kapanma süresi 1,9, İstanbul'da da 3,2 gün artığı gözlemlendi. Satış sitesine bakıldığında 588 bin satılık konut varken ilan sayısı 182 bin olarak tespit edildi. Eski zamana bakıldığı zaman daha düşük rakamlar bulunurken şu an konut ilanlarının yüzde 78'i satılık, yüzde 22'si ise kiralık olarak tespit edildi.

ARAŞTIRMA SONUÇLARI DA AYNI VERİLERİ VERDİ!

Tüm bunların yanı sıra Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi tarafından satılık konutlara ilişkin yapılan araştırmaların sonucunda Ağustosta internetteki ilan sayısı yüzde 4,2 artarak 838 binden 874 bine yükseldiği ifade edildi. Eylül ayına baktığımız zaman ise rakam yükselirken konutun satılma süresinin de yükseldiği ifade edildi.