Resmi Gazete'de yayımlandı! Depremzedelere bağışlanacak konutlara KDV istisnası uygulanacak

Bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamaya göre depremzedeler için konut bağışlayan kişilere KDV istisnası sağlanacağı ifade edildi.
Resmi Gazete'de yayımlandı! Depremzedelere bağışlanacak konutlara KDV istisnası uygulanacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bugün Resmi Gazete'de yayımlanan duyuru ile birlikte 'Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ' yayımlandı. Gelen duyuruda afetzede bağışlanacak olan konutların inşasına dair istisnanın yer aldığı ifade edildi.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI!

Bu kapsamda depremzede vatandaşlar için konut bağışı yaparak KDV'den faydalanmama hakkı elde edecek olan kişiler için yapılan duyuru şu şekildeydi;

“6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile imzalanan protokol kapsamında afetzedelere bağışlanacak konutların inşası dolayısıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına yapılan teslim ve hizmetler, 31/12/2024 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesnadır.

Bu kapsamda yapılan teslim ve hizmetler nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilir. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler bu Kanunun 32 nci maddesi hükmü uyarınca istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilir.

Birinci fıkrada yer alan süreyi bir yıla kadar uzatmaya Cumhurbaşkanı; istisna kapsamına girecek teslim ve hizmetleri tanımlamaya, istisna ve iadeye ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.”

İSTİSNANIN KAPSAMI BELLİ OLDU!

AFAD ile imzalanan protokol sonucunda kapsamın içine dahil olunabileceği ifade edildi. Kapsama dahil olup olmayanları maddeler halinde detaylı bir şekilde Bakanlık şu şekilde verdi;

  • Konut niteliğinde olmayan yapıların (işyeri, fabrika, alışveriş merkezi, cami, park, okul, hastane, sosyal tesis gibi) inşası ile mevcut konutların tadil, bakım ve onarımına ilişkin mal ve hizmet alımları istisna kapsamına girmez.
  • İstisnadan faydalanılabilmesi için kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının AFAD ile bağış protokolü imzalaması şarttır.
  • İstisna, konutun inşasına yönelik mal ve hizmet alımlarını kapsamakta olup, bir arada bulunan konutların yapımına ilişkin altyapı işleri, site içi yollar, istinat duvarı, perde duvarı, çevre duvarı ve benzerlerine ilişkin mal ve hizmetler istisna kapsamında değerlendirilir. Çocuk parkı, bahçe düzenlemesi, havuz, pergole, kamelya, spor alanı ve benzerlerinin yapımına ilişkin mal ve hizmet alımları istisna kapsamında değerlendirilmez.
  • Ayrıca konutların mütemmimi niteliğindeki mutfak dolabı, konut sahibi kişilerce sökülüp taşınamayacak olan banyo dolabı ve vestiyer, panel radyatör, kombi, duşakabin, küvet ve benzerleri istisna kapsamındadır. Mobilya, beyaz eşya, perde, avize, televizyon ve benzeri eşyalar istisna kapsamında değerlendirilmez.

Son olarak da söz konusu bu istisnada kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının KDV mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın faydalanabileceği öğrenildi.