Sıfır ve ikinci el ilan sitelerine düzenleme 1 Kasım itibariyle başlıyor! 100 bin TL para cezası kapıda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan düzenlemenin ardından ilan sitelerine düzenleme yapılacağı öğrenildi.
Sıfır ve ikinci el ilan sitelerine düzenleme 1 Kasım itibariyle başlıyor! 100 bin TL para cezası kapıda

Geçtiğimiz Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan sitelerine emlak ve otomobil ilanlarından dolayı denetimlerin başlayacağı duyurulmuştu. Yanıltıcı ilanlara karşı yapılacak olan denetimlerin ardından duruma göre 100 bin TL'ye kadar para cezasının verileceği açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamalar “İlan sitelerini 1 Kasım tarihi itibari ile sahte ve aldatıcı emlak ve otomobil ilanlarından dolayı mesul tutuyoruz. Yanıltıcı ilan verilmesi veya bu konuda zafiyet gösterilmesi halinde 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulayacağız” şeklindeydi.

Milliyet'in haberine göre bu konuyu Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı yapılacak olan bu yeni düzenlemeyi değerlendirdi.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI!

Yapılan açıklamalarda bu düzenlemenin Ağustos ayında Resmi Gazete'de düzenlendiğini ifade ederek, “Taşınmaz ticareti hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 31 Ağustos 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Özellikle yapılan düzenlemeye göre başkalarına ait taşınmaz satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek ve tüzel kişilere yani burada ilan yayınlayan portallar olarak düşünülebilir. İlanın yayınlanmasından önce kimlik doğrulaması yapmanın yanı sıra ilanın yayınlanmasından önce ilana konu taşınmazla ilgili kişinin yetkili olduğuna dair doğrulama yapma yükümlülüğü getirildi." dedi.

1 KASIM'DA BAŞLIYOR!

Düzenlemenin ne zaman başlayacağı ise "Yapılan düzenleme ile eğer herhangi bir erteleme olmazsa 1 Kasım itibarıyla gerek araç satışında gerekse de gayrimenkul satışında ilanlar verilirken, bu ilanı veren kişilerin ve ilan verilecek taşınır veya taşınmazların portallar tarafından kontrol edilmesi hedefleniyor.

Geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın bahsettiği üzere amaç ticaretin düzgün ve dürüst bir şekilde yapılması amacıyla ilanların doğrulama sistemi diyebiliriz. Bu çerçevede yapılacak düzenleme merakla bekleniyor. Burada sektör temsilcileri olarak bizim de bazı görüş ve önerilerimiz Bakanlığa oluyor." ifadeleri ile açıkladı.

PARA CEZASI VERİLECEK!

Konuya ilişkin verilmesi beklenen para cezası hakkında Doğrulanmamış portföylerin ilanları veya akrabalık bağını yansıtmayan ilanlar çerçevesinde ilan veren kişi ya da kurumlara her bir aykırılık için maddede geçen para cezaları uygulanabilir.

Kanuni tanımlamalarda da ilan portalları bazen yer sağlayıcı kabul edilse de elektronik ticaretin düzenlenmesi hakkında kanun çerçevesinde de Bakanlığın düzenleme yapmaya ve faaliyetlerine ilişkin etkin ve adil rekabet ortamını koruyacak şekilde yükümlülükler getirmesine de imkan sağlanıyor." dedi.