Site ve apartman yönetimlerinde aidatlar neye ve hangi kritere göre belirlenir?

Türkiye'de site ve apartman yönetimleri, birçok konut biriminin bulunduğu bir alanın düzenlenmesi, bakımı ve yönetilmesi süreçlerini ifade etmektedir.
Site ve apartman yönetimlerinde aidatlar neye ve hangi kritere göre belirlenir?

Bu yönetim genel olarak apartman binaları, konut siteleri ve karma kullanım alanları gibi de yoğun konut alanlarında kullanılmaktadır.

AİDATLARDAN HERKES EŞİT ORANDA SORUMLUDUR

Kanun düzenlemelerine göre birtakım giderlerden herkes eşit oranla sorumluyken bazı giderlerden ise; (daire, ofis, dükkan ve bağımsız bölüm sahipleri) arsa payları oranında sorumlu tutulmaktadır.

Bu kapsamda;

  • Kapıcı / temizlik,
  • Kaloriferci,
  • Bahçıvan
  • Bekçi / güvenlik

giderlerinden herkes eşit oranda sorumludur. Dolayısıyla da kişi kendi evinin daha küçük olduğunu belirterek bu giderlere de daha az katılması gerektiğini de ileri sürememektedir.

Kat malikleri;

  • Ortak yerlerin bakımı, korunması, güçlendirilmesi, onarılması için yapılan giderlerle
  • Ana gayrimenkulün sigorta giderleri ve
  • Yönetici aylığına ilişkin giderlere arsa payları oranında katlanacaklardır.

KAT MÜLKİYETİ KANUNUNA GÖRE BELİRLENİR

Kat mülkiyeti kanununa göre site ve apartman yönetimlerinde aidatları belirleyen birçok temel unsur bulunuyor. Bu unsurlar bir araya gelerek aidat miktarı toplu bir şekilde karar alınarak yönetim sonrası kat maliklerine gönderiliyor.

AİDATI BELİRLEYEN UNSURLAR

Site çevrelerinin, sosyal alanlarının, site içerisi ve apartman bölgelerinde ki işlerin düzenlenmesi, tamiri, rutin kontrolleri gibi birçok husus aidatları belirlemekte önemli rol oynar.

Site içerisinde varsa kapıcı sigorta ve maaş gideri, ekstra dışarıdan yapılacak işler usta çağırma, akaryakıt gibi birçok alanda ortalama bir gider hesaplanarak yönetimlerin içeride bakiye tutabileceği kadar da miktar eklemesi yapılarak her arsa payına eşit olarak bölünerek aidatlar belirlenmektedir.