Son Dakika: Kazakistan'da Tarım Arazilerinin Yabancılara Satılması Yasaklandı!

Türkiye'de de sık sık tartışma konusu olan yabancılara taşınmaz satışı konusunda Kazakistan hükümeti tarafından yeni bir karar alındı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev tarafından onaylanan kanun teklifi ile Kazakistan'da tarımsal amaçlı kullanılan arazilerin yabancılara satışı ya da kiralanması resmen yasaklanmış oldu.
Son Dakika: Kazakistan'da Tarım Arazilerinin Yabancılara Satılması Yasaklandı!

Özellikle de ABD'li milyarder Bill Gates tarafından son dönemde yapılan tarım arazisi yatırımları ile gözler yabancılara taşınmaz satışı konusunda yaşanan tartışmalara bir kere daha çevrilmişti. Son yıllarda Türkiye'de de tartışma konusu olan yabancılara taşınmaz satışı konusunda Kazakistan hükümeti tarafından çok konuşulacak bir karara imza atıldı.

Alınan karar kapsamında Kazakistan'da üzerinde tarım yapılan arazilerin yabancılara kiralanması ya da satılması resmen yasaklandı. Söz konusu düzenleme hakkında meclisten geçirilen yasa tasarısı Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev tarafından imzalanarak resmen uygulamaya alınmış oldu.

KAZAKİSTAN'DA TARIM ARAZİLERİNİN YABANCILARA KİRAYA VERİLMESİ YA DA SATILMASI RESMEN YASAKLANDI!

Ülke genelinde uzun süredir tartışılan, halk tarafından yoğun protestolara neden olan tarım arazilerinin yabancılara kiraya verilmesi ya da satılması uygulamasına çıkarılan kanun ile son verildi. Kazakistan Tarım Bakanlığı tarafından açıklanan son raporda yer alan verilere göre ülkede bulunan tarım arazilerinin 93 bin hektarı yabancılar tarafından kiralanıyor.

Hatırlanacağı üzere 2016 senesinde Kazakistan'da halk yurt genelinde eylemler düzenlemiş ve yabancıların taşınmaz alımlarını protesto etmişti. O dönem Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Nursultan Nazarbayev gelen tepkiler üzerine 2021 yılının Aralık ayına kadar tarım arazilerinin yabancılara kiraya verilmesine yönelik yasa normlarına moratoryum getirildiğini duyurmuştu.

Yapılan sonraki seçimlerde Cumhurbaşkanı olarak göreve getirilen Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev kendisine tanınan yetkiler kapsamında Kazakistan parlementosuna yabancılara tarım arazisi satışının ve kiralanmasının yasaklandığını içeren yasa teklifini sunmuştu. Nisan ayında meclise verilen kanun teklifi üzerinde yapılan görüşmeler sonrasında Cumhurbaşkanına sunulurken Tokayev yasa tasarını imzaladı ve Kazakistan'da yabancılara tarım arazisi kiralanması ile satılması resmen yasaklanmış oldu. Şu anda tarım arazisi kiralayan yabancılar için ise kira süresinin uzatılmayacağı belirtildi.