Tadilat nedeniyle kiracı evden çıkarılır mı?

Ev sahipleri kiracıları evden çıkarmak işçin türlü türlü gerekçeler ortaya koymaya devam ediyorlar. Yasalara göre kiracıların evden tahliye edilmelerinde haklı gerekçeler içerisinde tadilat var mı?
Tadilat nedeniyle kiracı evden çıkarılır mı?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında adeta akıl oyunları oynanıyor. Bazı fırsatçı ev sahipleri daha yüksek kira bedeli için mevcut kiracılarını evden çıkarıp yerlerinde daha yüksek tutarda kira ödeyecek olan yeni kiracıları tercih ediyorlar. Bunun yapılabilmesi için de kiracının evden çıkması gerekiyor. Ancak kiracıların yasal güvenceleri onların kolay kolay evden çıkarılmaları karşısında engel oluyor. Buna karşı ev sahipleri çeşitli gerekçeler ortaya koyarak kiracının evden çıkmasını sağlayabiliyorlar. Bu gerekçelerden birisi de tadilat oluyor. Tadilat yapılacak denilerek kiracı evden çıkarılabilir mi?

TALİDAT GEREKÇESİYLE KİRACIYI EVDE ÇIKARMA!

Ev sahiplerinin bir kısmı tadilat yapacaklarını söyleyerek kiracılarının evden çıkmasını talep edebiliyorlar. Kiracılar ise bu talep karşısında ne yapacaklarını bilemiyorlar. Yasalara göre ev sahibinin kiracıyı tadilat nedeniyle evden çıkarması mümkün. Bu kiracının evden tahliyesinde haklı gerekçe olarak görülüyor. Ancak bir bahaneyle kiracıyı evden çıkarıp evi yüksek bedelle başkasına kiralamak için tadilat kılıfına sarılmak mümkün değil.

Ev sahibi kiracısının kapısını tadilat yapılacak evden çık diyerek çalıyorsa evde sıradan bir tadilat yapılmaması gerekiyor. Yapılacak tadilat o kadar büyük olmalıdır ki kiracının evde yaşaması mümkün olmamalıdır. Kiracı evden çıkmadan yapılamayacak şekilde tadilatın gerçekleştiriliyor olması gerekir. Ayrıca kiracı tadilat gerekçesi ile evden çıkarılınca ev sahibi tadilat yapmazsa suç işlemiş kabul edilecektir. Mahkemeye giden kiracı evde yapılmayan tadilat için ev sahibinden tazminat dahi talep edebilir. 

Ev sahibinin kiracıyı evden çıkarıp tadilat yaptırdığı varsayılınca ev sahibinin yükümlülüğü yine sona ermiyor. Ev tadilat yapıldıktan sonra direkt olarak bir başkasına kiraya verilemez. Bu durumda ev sahibi önce kiralama teklifini evden çıkardığı kiracısına yapmalıdır. O kabul etmezse onun yerine bir başka kiracı bulur. Eğer bu teklif yapılmaz ve kiracı şikayetçi olursa ev sahibi 1 yıllık kira bedeli kadar tazminat ödemek zorunda kalır.