Tapu harcı yüzde 1'e düşürülsün önerisi!

Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan bir açıklama yaparak konutta alınan tapu harcının yüzde 1’e düşürülmesi ile piyasada fiyat dengesinin sağlanacağını söyledi.
Tapu harcı yüzde 1'e düşürülsün önerisi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı konutların gerçek fiyatları ile rayiç bedellerin arasındaki farkın açılmasından dolayı yeni bir reform için çalışmaya başladı. Buna göre farklı bir sisteme geçiş yapılarak yaşanan sorunun ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de bu konuda bir reform hazırlıkları yaptıklarını ve uzlaşma ile bu sorunun aşılabileceğini söyledi. Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan ise bir öneride bulunarak sorunun nasıl çözülebileceğini açıkladı.

TAPU HARCI DÜŞÜRÜLSÜN!

Tapu harcının oranının düşülmesi gerektiğini belirten Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, “Konut tapu devir işlemlerinde yüzde 2 alıcı ve yüzde 2 satıcı olmak üzere toplamda yüzde 4 tapu harcı ödeniyor. Bu topu harçlarının yüzde 1’e düşürülmesi gerekiyor. Bu yapılırsa yüksek tapu harcı ödemeyecek olan vatandaş da satın aldığı konutu tapuda gerçek fiyatından gösterecektir.” dedi.

DEĞER ARTIŞI VERGİSİ ALINMASIN!

Değer artışı vergisinin da sorun teşkil ettiğini belirten Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, “2 yıl önce vatandaş bir gayrimenkul satın aldığında ve bugün bunu sattığında enflasyondan dolayı oldukça yüksek tutarlı fark oluşuyor. Bu vatandaşımız zorunlu olarak değer artışı vergisi ödemek durumunda kalıyor. Bir defaya mahsus olmak üzere bu vergi alınmamalıdır. Bunu da yapabilirsek tapuda rayiç bedel sorununu çok büyük bir zahmete katlanmadan çözmüş oluruz. Vatandaşımız o zaman tapuda gerçek bedeli ile konutların tapu işlemlerini yapar. Devletin de burada vergi kaybı olmaz.” ifadelerini kullandı.

2022 yılında yürürlüğe giren ve internet emlak satış platformlarının gayrimenkul ilan bilgilerini BTRANS isimli sistem girilmesine dair uygulamanın işe yaramadığını belirten Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, “Uygulanacak sisteme göre internet sitesindeki ilanlardaki fiyatlar ile Webtapu aracılığı sayesinde karşılaştırma yapabilme imkanı olacaktı. Ancak pek de amaçlanan gerçekleşmedi. Yeni bir sistem ile kontroller daha sıkı yapılabilir.” şeklinde konuştu.