Tapularda tefrik nedir, ne anlamda kullanılır?

Mülk sahipleri tarafından tapularda görülen tefrik teriminin kelime anlamı ve hangi anlamlarda kullanıldığı merak konusu oldu.
Tapularda tefrik nedir, ne anlamda kullanılır?

Gayrimenkul sahipleri tarafından tapularda sık sık rastlandığı ifade edilen tefrik kelimesinin anlamı ve hangi anlamlarda kullanıldığı hakkında merak edilenler artmaya başladı. Konuya ilişkin yapılan açıklamalarda bu terimin hem hukuk çerçevesinde hem de emlakçılık sektöründe kullanıldığı ifade edildi. Bununla birlikte mal sahiplerinin karşısına çıkan terimin emlakçılık sektöründeki asıl karşılığı da merak edildi.

TEFRİK NEDİR?

Hukuk anlamında kelime karşılığına bakıldığı zaman parçalara bölmen manasına gelen bu terim, ayırmak anlamında kullanılmaktadır. Davalarında sık sık hukukçuların karşısına çıkan bu terimin davaların ya da davalarla ilişkili işlemlerin ayrılması, ayrı ayrı yürütülmesi manasına da gelmektedir.

Terimin kanunlar çerçevesinde de karşılığının olduğu ifade edilerek Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununda yer aldığı bilindiği gibi bazı davaların konu ya da usule bakılmaksızın kişiler ya da kurumlar tarafından, aynı dava içerisinde mahkemeye sunulduğu öğrenildi. Fakat bu tarz durumlarda ise adil olması amacı ile sürecin ayrıldığı görülmektedir.

Tefrik kavramının emlak teriminde karşılığı ise apartmanlara ait olan arsa tapularının kat mülkiyetine dönüştürülmesi olarak bilinmektedir. Uygulamanın özellikle de son yıllarda karşımıza çıkması ile birlikte merak edilenlerin arttığı ifade edilerek apartman kat maliklerinin hisseleri oranında tapularını almalarını sağlamaktadır. Kullanım amacına bakıldığı zaman ise kişilerin yararına olduğu görülmüştür.