TCMB 2023 Ağustos ayı Konut Fiyat Endeksini yayımladı!

Bugün Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yapılan paylaşımda 2023 yılı Ağustos ayı Konut Fiyat Endeksi raporları paylaşıldı.
TCMB 2023 Ağustos ayı Konut Fiyat Endeksini yayımladı!

Merakla beklenen raporlar yayımlandı! Bugün Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından elde edilen verilere göre 2023 yılı için Konut Fiyat Endeksi raporlarına ulaşıldı. Bu çerçevede elde edilen verilere göre konut fiyatlarının 2 ayın sonunda dolar bazında yükseldiği saptandı.

KONUT FİYAT ENDEKSİ RAPORU YAYIMLANDI!

Yapılan açıklamalara göre, 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 5,5 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 90,3, reel olarak ise yüzde 21,9 oranında artış gösterdiği öğrenildi.

screenshot-197.png

KONUT FİYAT ENDEKSİ BİRİM FİYATLARI

Hazırlanan rapora göre Adıyaman, Malatya, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinde depreme bağlı olarak veri sayısının yetersiz olması nedeniyle söz konusu illerde 2023 yılı Şubat ayından itibaren endeksler sabit kabul edildiği öğrenildi. Bununla birlikte büyükşehirler için raporlar şu şekilde sunuldu;

screenshot-196.png

Elde edilen rapora göre yapılan hesaplamalar başlıca şu şekilde verildi;

  • Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE) (2017=100), 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 5,5 oranında artarak 1043,0 seviyesinde gerçekleşmiştir.
  • Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 90,3 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 21,9
  • oranında artış göstermiştir.
  • İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 5,4, 5,2 ve 5,5 oranlarında artış gözlenmiştir. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 78,4, 100,4 ve 90,3 oranlarında artış göstermiştir.

Bu raporlar Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından vatandaşlara iletildi.

Haber Editörü