Temmuz Ayı Resmi Kira Artış Oranı Yüzde Kaç? Konut ve İşyeri Kira Zammı Hesaplama Tablosu 2022

Temmuz ayında işyeri ve konutlarda kullanılacak olan resmi kira artışı zam oranı belli oldu. İşyeri kiralarına ne kadar, kaç TL zam geldi, nasıl hesaplanacak?
Temmuz Ayı Resmi Kira Artış Oranı Yüzde Kaç? Konut ve İşyeri Kira Zammı Hesaplama Tablosu 2022

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından ilan edilen resmi enflasyon rakamları ile kira artış oranı da belirlenmiş oldu. Yükselen ev kiraları nedeni ile hatırlanacağı üzere Adalet Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında düzenlenen üçlü toplantı ile kiralara yönelik yeni tedbirler ilan edilmişti. 

Alınan kararlar kapsamında konutlarda kira artış oranı için yasal sınır uygulanmasına karar verilmiş, devam eden kira sözleşmeleri için 2023 yılının Temmuz ayına kadar yenilenecek olan kira sözleşmelerine yüzde 25 sınırlama getirilmişti. Alınan yeni karar ile daha önce konutlarda uygulanan yasal zam sınırı olan 12 aylık TÜFE ortalaması şartı da kaldırılmış oldu. Peki, konut ve işyeri kira artışı resmi zam oranı Temmuz 2022 nasıl hesaplanacak?

TÜİK TEFE TÜFE HAZİRAN AYI RESMİ KİRA ARTIŞI ZAM ORANI YÜZDE KAÇ OLDU?

Hükümet tarafından kiralarda yaşanan yükseliş nedeni ile alınan karar kapsamında hatırlanacağı üzere kiralara yeni zam sınırı getirilmişti. AK Parti tarafından hazırlanan torba yasaya eklenen ek madde ile devam eden kira sözleşmelerinde zam sınırı yüzde 25 olarak belirlenmişti. 

Bu nedenle Temmuz ayında konut kirasına yapılacak olan zam konusunda TÜİK tarafından ilan edilen enflasyon raporu içerisinde yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması dikkate alınmayacak. Ev sahipleri kiracılarına yüzde 44,54 yerine yüzde 25 zam yapacaklar. 

Temmuz Ayı Resmi Kira Artış Oranı Yüzde Kaç? Konut ve İşyeri Kira Zammı Hesaplama Tablosu 2022

TEMMUZ AYINDA İŞYERİ, BÜRO, OFİS KİRALARINA KAÇ TL, NE KADAR ZAM GELDİ?

Hükümet tarafından alınan karar ile söz konusu yüzde 25 zam sınırı sadece konutlar için uygulamaya alınırken konut dışında kalan işyeri, depo, ofis ve büro gibi taşınmazlar için Temmuz ayı zam oranı yüzde 44,54 olarak uygulanacak. Kirası 1.000 TL olan kişiler için 445,40 TL zam yapılacak.