TÜİK açıkladı: Yapı ruhsatı verilen bina sayısı ve yüz ölçümü geriledi!

Türkiye İstatistik Kurumu yapı izin istatistiklerine göre, yılın ilk çeyreğinde yapı ruhsatı verilen bina sayısı ile yüz ölçümü düştü.
TÜİK açıkladı: Yapı ruhsatı verilen bina sayısı ve yüz ölçümü geriledi!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan yapı izin istatistiklerine göre, yılın ilk üç aylık döneminde yıllık bazda belediyeler tarafından inşa edilerek yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 22,5, daire sayısı yüzde 27,9, yüz ölçümü ise yüzde 21,8 oranında azaldı.

Bu kapsamda yapı ruhsatı verilen yapılan toplam yüz ölçümü 26,9 milyon metrekareye gerilerken, bunun yüzde 14,9 milyon metrekaresini konut, 6,6 milyon metrekaresinin konuş dışı ve 5,4 milyon metrekaresinin ise ortak kullanım alanlarından oluştuğu belirlendi.

Yapı kullanma izin belgesi verilen bina sayısı ile yüz ölçümü azaldı

TÜİK tarafından açıklanan veriler doğrultusunda, kullanma amacına göre en yüksek pay 17,8 milyon metrekare ile iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalara ait oldu. Onu 2,4 milyon metrekareyle de bir daireli binalar takip etti.

Belediyelerin vermiş olduğu yapı kullanma izin belgelerinde bina sayıları ilk çeyrekte, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,1, daire sayısı yüzde 2,4, yüz ölçümü ise yüzde 7,9 oranında azaldı.

Söz konusu yapılan toplam yüz ölçümü 30,4 milyon metrekare olarak ölçülürken, bunun 17,7 milyon metrekaresini konut, 6 milyon metrekaresini konut dışı ve 6,7 milyon metrekaresini ise ortak kullanım alanları oluşturuyor. TÜİK verileri doğrultusunda 2022 yılının ilk çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yapı izin belgesi bina sayıları ile yüzölçümünde azalma meydana geldi.