TÜİK verileri açıkladı! Konut satışları Mayıs ayında yüzde 47 azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan son veriler ile birlikte bu ay konut satışlarının düştüğü gözlemlendi.
TÜİK verileri açıkladı! Konut satışları Mayıs ayında yüzde 47 azaldı

Bugün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan verilere göre 2023 yılı Mayıs ayına bakıldığı zaman konut satışlarında azalma olduğu gözlemlendi. Geçtiğimiz yılın aynı ayında yayımlanan veriler ile bu Mayıs ayı kıyaslandığı zaman satışlarda gözle görülür seviyede azalma olduğu öğrenildi.

MAYIS AYI KONUT SATIŞ İSTATİSTİKLERİ YAYIMLANDI!

Türkiye geneline bakıldığı zaman Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre satışlarda azalmanın görüldüğü ifade edildi. Veriler ile bakıldığı zaman ise 7,7 azalarak 113 bin 276 satışı yapıldığı gözlemlendi.

TÜİK tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda ise iller bazında satış sayıları, " İstanbul'u 11 bin 196 konut satışı ve %9,9 pay ile Ankara, 6 bin 158 konut satışı ve %5,4 pay ile Antalya izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 18 konut ile Ardahan, 38 konut ile Hakkari, 55 konut ile Bayburt ve Tunceli oldu." şeklinde yapılan açıklama ile duyuruldu.

screenshot-59.png

İKİNCİ EL KONUT SATIŞLARI ARTTI!

Yapılan açıklamalar doğrultusunda ikinci el konut satışlarına bakıldığı zaman bir önceki yılın aynı ayına göre satışların yüzde 4,7 oranında arttığı gözlemlendi. Böylelikle satışlar bu ay içerisinde 34 bin 413 oldu. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı %30,4 oldu. İlk el konut satışları Ocak-Mayıs döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %11,3 azalışla 145 bin 272 olarak gerçekleşti.

YABANCILARA KONUT SATIŞI AZALDI!

Açıklanan verilere göre yabancılara konut satışının bir önceki yılın aynı ayına göre azaldığı gözlemlendi. Yüzde 46,9 gibi bir oran ile yaşanan bu azalma sonrasında bu sayı 3 bin 167 olarak açıklandı. İller bazında bakıldığı zaman Mayıs ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %2,8 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı bin 245 konut satışı ile Antalya aldı. Antalya'yı sırasıyla 934 konut satışı ile İstanbul ve 249 konut satışı ile Mersin izledi.

screenshot-60.png

Grafikler ve Mayıs 2023 için yayımlanan diğer tüm veriler Türkiye İstatistik Kurumu'nun resmi internet adresinden yayımlandı.