Tüm ev sahibi ve kiracıları ilgilendiriyor! 1 Eylül'de başlıyor

Bugün Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından yapılan son dakika açıklaması ile birlikte kira uyuşmazlıklarında devreye girecek olan arabulucuk işlemlerinin başlayacağı tarihi açıklandı.
Tüm ev sahibi ve kiracıları ilgilendiriyor! 1 Eylül'de başlıyor

Son bir senedir kira fiyatlarının yükselmesi ile birlikte ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan uyuşmazlıklar nedeni ile sorunlar yaşanmaya başlanmıştı. Bu sorunlar gündem olurken Adalet Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen resmi duyuruda kira getirilen yüzde 25 zam sınırının bir sene daha süresinin uzatıldığı öğrenildi. Bu sürenin uzaması ile birlikte de kiracılar ve ev sahipleri arasında süren davalar hakkında da bilgilendirme yapıldı.

DAVALAR 1 SENE UZUYOR!

Bugün Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından yapılan açıklamalarda “Zam konusunda yüzde 25 sınırı var. Sözleşme olduğu için yüzde 25’i geçemez. Hukuki bir ihtilaf olur o zaman. Diyelim yüzde 26 yapmak istedi. Kiracı imzalamaz ama ev sahibi tahliyeye başvurursa onun da gerekçeleri var. İhtiyaç nedeniyle tahliye zaten yasada var. Bunu önleyemezsin” açıklamasını yaptı. Tahliye davalarının artmasına yönelik ise Tunç,” Tahliye davaları artmış olabilir. Ev sahibi, kirayı artıramadığı için tahliye yoluna başvurmuş olabilir. Tahliye davası da 1 yılda bitmiyor” şeklindeki açıklamalar ile yüzde 25 zam sınırının etkilerinden bahsedildi.

Bu açıklamaların yanı sıra bakanlık tarafından atanacak olan arabulucular hakkında ise "Artmış olabilir. Arttırmadıysa kirayı tahliye yoluna başvurmuştur. Bu kiracıyı koruyan bir şey. Tahliye davası da 1 yılda bitmiyor. Arabuluculuk da 1 Eylül'de başlıyor" ifadelerine yer verildi.

Konu ile ilgili dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da "Fahiş Kira artışlarına karşı geçen sene devreye aldığımız üst sınır uygulaması bu tedbirlerden biriydi. Konut kira sözleşmelerinde artırım oranı yüzde 25 ile sınırlandırılmıştır. Temmuz ayında yenilenecek konut kira sözleşmeleri için de aynı sınır uygulanmaya devam edecektir." şeklinde yapılan açıklamalar ile bilgilendirme yapılmıştı.

AİDAT FİYATLARI HAKKINDA ÇALIŞMA YAPILACAK MI?

Son dönemde kira fiyatlarının yanı sıra aidat fiyatlarının artırılmasına yönelik de çalışmaların yapılıp yapılmayacağı merak konusu olmuştu. Bugün Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından yapılan açıklamalarda da "Şu anda bizim bakanlıkta öyle bir çalışma yok” denildi.