Tüm ev sahibi ve kiracıları ilgilendiriyor! Arabulucuk dönemi 1 Eylül'de başlayacak

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren karar açıklandı. Arabuluculuk dönemi ile anlaşmazlıkların çözülmesinde yeni bir dönemin başladığına işaret edildi.
Tüm ev sahibi ve kiracıları ilgilendiriyor! Arabulucuk dönemi 1 Eylül'de başlayacak

Son yıllarda konut fiyatlarının artmaya başlaması ile birlikte ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanabilecek olan uyuşmazlıklar hakkında sorunların çözülmesi için arabuluculuk sistemine geçilmesine karar verilmişti. Alınan bu kararın ardından kira tespit, tahliye, uyarlama, kontrat kaynaklı sorunlar, taşınmaz paylaşımı, kat mülkiyetinden kaynaklı uyuşmazlıklar ve aidat gibi önemli konular için arabuluculara başvuru yapılabileceği öğrenildi.

ARABULUCUKTA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR!

Adalet Bakanlığı tarafından görevlendirilecek olan arabuluculara ilişkin merak edilenlerin artmasının ardından ev sahibi ve kiracılar için yeni dönemin 1 Eylül 2023 tarihi itibariyle başlayacağı öğrenildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından geçtiğimiz günlerde CNN'e yaptığı konuşmada, "Kira konusu geçen yıl kiralardaki fahiş artış nedeniyle borçlar kanuna ek madde eklenmiş, kira artış oranı yüzde 25'in üzerinde olamaz denilmişti, konut kiralarında. Bu hüküm konulmuştu. 1 Temmuz itibarıyla süre dolmuştu, ikinci kez yüzde 25'lik sınır korundu.

Hukukun önemli ilkelerinden biri zayıfı koruma ilkesidir. Genel olarak bu hüküm genel bir hüküm. Kanun ev sahibine yüzde 25'ten fazla artıramazsın. Eğer geçen yıl fahiş artışlar söz konusu oldu. Normal olmayan artışlardı bunlar. Kanun koyucunun tedbir alması gerekiyordu. Kiracıyı özellikle bu zor durumdan kurtarabilecek mevzuat düzenlemesi anlamında bu 1 yıl daha uzatılmış oldu. Arabuluculuk sistemi 1 Eylül itibarıyla başlayacak.

Yüzde 25'i kabul etmeyen ev sahipleri olmuştur, bunların hepsi hukukun içinde yargının çözeceği konular. Biz dostane şekilde arabuluculukla çözmeye başlıyoruz. Kiracı ya da kiralayan diyelim ki kiralayan kiracıyı tahliye ya da kirada artış yapmak istiyor. Bu durumda dava açmadan önce arabulucuya gidecek, uzlaşma olmazsa o takdirde dava açacak." şeklinde açıklamaları ile sürecin nasıl işleyeceği ve nasıl devam edebileceğine yönelik bilgilendirmelerde bulundu.