Türkiye haritası sil baştan yazılacak! İl olmaya hak kazanan ilçeler tek tek açıklandı

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası tarafından yapılan duyuruda il olmaya en yakın ilçelerin belirlendiği ifade edildi.
Türkiye haritası sil baştan yazılacak! İl olmaya hak kazanan ilçeler tek tek açıklandı

Geçtiğimiz günlerde Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası tarafından yapılan son açıklama ile birlikte Türkiye'de yer alan 67 ilçenin il olmaya aday gösterilebileceği öğrenildi. Belirli şartların sağlanması halinde adaylığın konuşabileceğini açıklayan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, bu ilçelerin neden aday gösterilebileceği hakkında bilgilendirme yaptı. Diğer yandan ise haritalı bir şekilde yayımladığı görselde hangi ilçelerin il olmaya diğerlerine göre yakın olduğundan bahsedildi.

İL OLMA ŞANSI EN YÜKSEK İLÇELER TEK TEK AÇIKLANDI!

Türkiye'de sağlanması gereken bazı kriterleri karşılayan ve il olmaya hak kazanabilecek olan ilçeler belli olmaya başladı. Konuya ilişkin yapılan açıklamalara göre hesaplamalar sonucunda toplamda 67 ilçenin il olmaya oldukça yakın olduğuna kanaat getirildi. Bu kapsamda Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası tarafından belirlenen o ilçeler ise şu şekilde verildi;

screenshot-1-003.png

" Lüleburgaz, Çerkezköy, Silivri, Çorlu, Büyükçekmece, Tuzla, Kapaklı, Gebze, Çayırova, Darıca, Ereğli, Bandırma, Mustafakemalpaşa, İnegöl, Tavşanlı, Edremit, Bergama, Soma, Aliağa, Akhisar, Salihli, Torbalı, Ödemiş, Nazilli, Alaşehir, Söke, Kuşadası, Milas, Bodrum, Fethiye, Serik, Manavgat, Alanya, Polatlı, Ereğli, Erdemli, Silifke, Kozan, Kadirli, Ceyhan, Dörtyol, İskenderun, Kırıkhan, Arsuz, Reyhanlı, Elbistan, Kahta, Siverek, Viranşehir, Suruç, Ergani, Akçakale, Nizip, Bismil, Midyat, Nusaybin, Cizre, Silopi, Yüksekova, Erciş, Patnos, Doğubayazıt, Fatsa, Ünye, Erbaa, Bafra, Çarşamba"

İLÇELERİN İL OLMA ŞARTI NEDİR?

Yukarıda belirlenen ilçelerin il olabilmesi için belirli kriterlerin sağlanmış olması gerekmektedir. Bu kapsamda onları il olmaya en çok yaklaştıran kriterler ise "Mevcut şehirleşme, ulaşım durumu, hinterlant, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu" olarak belirlendi.

Bunların haricinde de il olmak için bir ilçenin nüfusunun en az 100 bin olması, bununla birlikte de il merkezinde en az 30 kilometre kadar uzaklıkta olması gerekmektedir. Bu iki şartı sağlamayan ilçeler kesinlikle il olmaya aday olarak gösterilemediği gibi "Mevcut şehirleşme, ulaşım durumu, hinterlant, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu" şeklinde verilen 8 kriterin de değerlendirmeye alındığı öğrenildi.

Yapılan tüm bu açıklamaların ardından ise bu ilçeler hakkında yakın zamanda herhangi bir çalışmanın yapılıp yapılmayacağı merak konusu haline geldi.