Türkiye'de Ev Sahibi Olma Oranı Düştü, Kiracı Sayısı Yükseldi!

TÜİK İstatistiklerle Aile 2018 araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Açıklanan verilere göre Türkiye'de ev sahipliği oranı düştü, kiracı sayısı arttı!
Türkiye'de Ev Sahibi Olma Oranı Düştü, Kiracı Sayısı Yükseldi!

TÜİK İstatistiklerle Aile 2018 araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Açıklanan verilere göre Türkiye'de ev sahipliği oranı düştü, kiracı sayısı arttı!

Türkiye'de ev sahipliği oranı giderek düşüyor, kiracı oranı ise yükseliyor.



Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan "İstatistiklerle Aile 2018" araştırması verilerine göre yeni ev sahipliği oranı ve kiracı sayısı da belli oldu.



Pahalı Ev Alamayanlar Pahalı Evlerde Kirada Oturmayı Tercih Ediyor



Son yıllarda rekor seviyelerde artan konut fiyatları nedeni ile vatandaş lüks evleri satın almakta zorlanıyor.



Lüks konut stokunun artması ile beraber kira fiyatlarında yaşanan düşüş vatandaşın lüks konut satın almakta zorlanmasına rağmen kiralamasını kolaylaştırdı.



Durum böyle olunca daha alt segment konutlarda oturan kişiler bu evlerini kiraya vererek üzerine farkını ekleyip bu lüks konutlarda kiracı olarak oturmayı tercih ediyor.



TÜİK araştırmasını yaparken sadece "kendi eviniz mi, kirada mı oturuyorsunuz?" sorusunu sorduğu icin verilen yanıtların içinde kendi evi bulunmasına rağmen başka evde kiracı olan kişilerin bulunması nedeni ile sonuçların net olmayacağı da dile getiriliyor.



Konut Satışları Neden Düşüyor?



Ev fiyatları ne kadar düşüyor olsa da yükselen faiz oranları ve dalgalı piyasa hareketliliği vatandaşın beklemede kalmayı tercih ediyor.



Mart ayında düşen kredi faiz oranları ile hareketlenen piyasa ne yazık ki Nisan ayında faizlerin hızla yükselmesi ile yine durgunluğa gömüldü.



Yatırım amaçlı konut almak isteyen kişilerin düşen konut kirası ve buna rağmen yükselen mevduat faiz oranları nedeni ile ev almak yerine parasını faize yatırmayı tercih etmesi de konut satış rakamlarının düşmesine neden oluyor.



Türkiye'de Kiracı Sayısı Neden Artıyor?



Konut fiyatlarının artmasına rağmen kira fiyatlarında ciddi bir yükseliş yaşanmaması nedeni ile vatandaş artık ev sahibi olmak yerine kira da oturmaya tercih etmiyor.



Kirada oturanların son 5 senelik zaman dilimi içerisinde sürekli olarak artması ve her yıl giderek katlanan bir oranla yükselmesi 2018 yılında bu rakamın daha da artması anlamına geliyor.



Yıllara Göre Türkiye'de Ev Sahipliği ve Kiracı Olan Kişi Sayısı Oranları



2014 Yılı Türkiye'de Ev Sahibi Olanların Oranı Yüzde 61,1



2014 Yılı Türkiye'de Kiracı Olanların Oranı 22,1



2015 Yılı Türkiye'de Ev Sahibi Olanların Oranı Yüzde 60,4



2015 Yılı Türkiye'de Kiracı Olanların Oranı 23,3



2016 Yılı Türkiye'de Ev Sahibi Olanların Oranı Yüzde 59,7



2016 Yılı Türkiye'de Kiracı Olanların Oranı 24,4



2017 Yılı Türkiye'de Ev Sahibi Olanların Oranı Yüzde 59,1



2017 Yılı Türkiye'de Kiracı Olanların Oranı 24,7



Emlak365.com