Üniversite öğrencileri için kiralar uçtu! Hangi şehirlerde konut kiraları rekor kırdı?

Üniversite öğrencilerinin kayıt işlemleri sonlanırken kalacak yer ihtiyaçları kiralardaki artışı daha da gün yüzüne çıkardı. Üniversite kentlerinde kira fiyatları ne kadar oldu?
Üniversite öğrencileri için kiralar uçtu! Hangi şehirlerde konut kiraları rekor kırdı?

Üniversite sınavının yerleştirme sonuçlarının açıklanması ile birlikte kayıt işlemleri hızlandı. Kazandıkları üniversiteye kayıt yaptırmak, üniversiteyi ve çevresini keşfetmek en önemli olarak da kalacak bir yer bulmak ümidi ile üniversitesi yakınlarını keşfe çıkan öğrenciler artan kira fiyatlarından yakınıyor. Kira fiyatlarının en yüksek olduğu iller arasında birinci sırada yer alan İstanbul'da öğrenci için bir kira 17 bin TL'lere kadar çıkıyor. Endeksa tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre üniversite öğrencilerinin yoğun olduğu illerde kiralık konut fiyatları da çok pahalı. İşte tüm detaylar...

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNİN KALACAK YER SIKINTISI DEVAM EDİYOR!

Geçtiğimiz günlerde açıklanan yerleştirme sonuçları sonrasında birçok üniversite öğrencisi KYK yurtlarına başvurdular. Kontenjan sıkıntısı ile tüm üniversite öğrencilerinin barınma ihtiyacını karşılayamayan KYK yurtlarına çıkmayan öğrenciler ise barınma ihtiyaçlarını kiralık evler ile halletmeye çalışıyorlar. Endeksa yaptığı son araştırma verilerine göre üniversite öğrencilerinin yoğunlukta olduğu illerde kira fiyatlarının oldukça yüksek olduğuna dikkat çekti.

Açıklanan Endeksa verilerine göre en pahalı kiralık ev fiyatları 17 bin 742 TL ile İstanbul olurken onun hemen arkasından 16 bin 303 TL ile Antalya geldi. İstanbul'da 13 devlet üniversitenin bulunması üniversite öğrencilerinin yoğunluğunu arttırırken konut sektöründe yaşanan kira sorununu daha da gün yüzüne taşıyor. Yine Antalya'dan sonra 14 bin 820 TL'lik kira ücreti ile İzmir en pahalı kira fiyatı ile üçüncü sırada yer aldı.

MİNİMUM 10 BİN TL MASRAF!

Açıklanan Endeksa verilerine göre bazı yorumlarda bulunan Endeksa Kurucu Ortağı ve CEO'su Görkem Öğüt, öğrencilerin daha çok maliyetlerini düşük tutabilecekleri şehirleri üniversite tercihlerinde öne aldıklarını belirtti. Bununla beraber şu an bir öğrencinin paylaşımsız olarak ayrı bir eve çıkmasının en az 10 bin TL ile 12 bin TL arasında masrafa sebep olacağını da belirtti.