Ünlü yatırım uzmanı uyardı! Konut fiyatlarında düşüş beklentisi var mı?

Konut fiyatlarının hangi değişimlere maruz kalabileceği kamuoyunun en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Yatırım ve Finans Danışmanı mert Başaran konut fiyatlarına dair beklentilerini açıkladı.
Ünlü yatırım uzmanı uyardı! Konut fiyatlarında düşüş beklentisi var mı?

Türkiye ekonomisinde çok köklü bir politika değişikliği yapılıyor. Çok farklı bir sürece giren ekonominin ilk sinyali yükselen dolar kuru ile geldi. Yaşanan süreç piyasaları etkilediği gibi inşaat ve konut sektörünü de etkileyecek. Gayrimenkul alanında önde gelen Yatırım ve Finans danışmanlarından Mert Başaran yaşanan sürece dair çok önemli değerlendirmelerde bulundu.

FAİZ NEREDEYSE PARA ORAYA AKAR

Ekonomide gerçekleşen değişimlere dikkat çeken Mert Başaran, “Hem Mehmet Şimşek hem de Hafize Gaye Erken ekonomide Ortodoks ve dünya ile uyumlu politikalara dönüş sinyali veren isimler olarak karşımıza çıkıyorlar. Ben seçimden sonra ekonomi politikasının değişeceğini düşünmüyordum. Birinci olan bir siyasi partinin hata yapmışın değişiklik yapıyorum demesine ihtimal vermedim. İktisadın bazı gerçekleri vardır. Tamam İslamiyet’te faiz haramdır. Ancak dünyayı Müslümanlar yönetmiyor ve para sahiplerinin böyle bir bakışı olmadığı için para tamamen rasyoneldir. En çok faiz neredeyse para oraya akar.

Dolar kurunun ilacı faizdir diyebiliriz. Dolar kuru çok çıkarsa bazı sıkıntılar doğar, çok düşerse de yine bazı sorunlar yaşanır. İşte bu denge faiz ile sağlanmaktadır. Öyle bir faiz ayarlaması yapılmalı ki ne bu mevcut durum yaşanmalı ne de üretim durmalı. Gerçekçi, rasyonel politikalar ile ekonomide olumlu gelişmeler gerçekleşebilir.” dedi.

KONUTTA BALON OLUŞTU!

Konutta balon oluştuğunu belirten Mert Başaran, “Faiz olursa vatandaş dolara, altına, euroya kaçmaz ve balon da oluşmaz. Konutta şu anda balon oluşmuş durumda. Aşırı tüketim ve para basılması ile enflasyon oluşur. Tasarruf yaparsanız enflasyon normale iner. EYT, İstanbul’da kentsel dönüşüm, diğer seçim vaatleri, deprem bölgesine yapılacak yatırımlar hep enflasyonu tetikleyecek.

Dolar ucuz kaldı. Doların ucuz kaldığı ülkeler ithalat cenneti olurlar. Doların şu anda adil değeri 26-27 TL’dir. Ekonomiyi döndüreceksek bu seviyelere yükseltilmesi gerekir. Dolar enflasyonun altında kaldığında balon oluşuyor. Döviz almak da enflasyondan korumuyor. Aldığın ev de 2-3 katına çıkıyor. O yüzden konut fiyatları yükseldi.” ifadelerini kullandı.

KONUT FİYATLARI NE OLACAK?

Konut fiyatlarına dair beklentisini de açıklayan Mert Başaran, “Konut piyasasında 6-8 aydır bir sakinlik hakim oluyor. Konut fiyatlarında dolar bazlı bir fiyat düşüşü yaşanacak. Dolar atak yaparken ev fiyatlarında çok büyük hareketlilik olmaz. Dolar belirli bir noktada durunca vatandaş dolarını bozdurup ucuz kalan konutları alıyorlar. Sonrasında tekrardan konutta ikinci atak oluyor. Doların durduğu noktayı tespit edip orada ev olmak gerekir. Geç kalan yükselmiş konut fiyatları ile karşılaşır.” dedi.