Uzman isimden ev alacaklara kritik uyarı! Fiyatlar yukarı çekiliyor

Son dönemde konut fiyatlarında yaşanan artışların ardından gerekli bazı önlemler alınmaya başlamıştı. Sektörden uzman isimler bu konu hakkında kritik uyarılarda bulunmaya başladı.
Uzman isimden ev alacaklara kritik uyarı! Fiyatlar yukarı çekiliyor

Konut sahibi olmak isteyen kişiler tarafından son dönemde yaşanan artışlar vatandaşları oldukça zorlamaya başlamıştı. Fiyatların artışlarının yanı sıra devlet tarafından da fahiş fiyatların önüne geçilebilmesi için çalışmalar yapılmaya başlandı. Bu kapsamda yapılan çalışmaların yakın zaman içerisinde nasıl bir netice verileceği de merak konusu olmaya başlamıştı.

Sektörden gelen yorumlara göre bu hamlelerin uzun vadede konut fiyatlarını tıpkı otomobil fiyatları gibi aşağı çekmesi beklenirken bugün uzman isimden kritik açıklama geldi. Konuya ilişkin Gerçek Gündem'e konuşan Elfi Gayrimenkul Kurucusu ve Broker'ı Özkan Aydemir son dönemde konut fiyatlarının yükselmeye başladığı öğrenildi.

KONUT EDİNMELER ZORLAŞMAYA BAŞLADI!

Aydemir tarafından konut sahibi olmak isteyen kişiler için yapılan açıklamalarda "Türkiye'de konut finansmanlarına erişim aylık yüzde 0,64 faiz oranlarından yüzde 3,39'lara çıktı. Örnek olarak yüzde 0,64'den 1 milyon kredi kullanımda aylık 11 bin 964 lira geri ödemeye bağlı toplu ödeme 1 milyon 435 bin iken şimdi yüzde 3,39'dan hesapladığımızda 34 bin 532 lira aylık ödeme ve 4 milyon 143 bin 800 lira toplam ödeme yapılmaktadır. Konut fiyatlarının son bir yılda yüzde 100'ün üzerinde artması özellikle orta seviyedeki vatandaşlarımızın konut edinmelerini de iyice zorlaştırdı." dedi.

FİYATLAR YUKARI ÇEKİLMEYE BAŞLADI!

Konut arzı için yapılan çalışmalar hakkında açıklama yapan Aydemir. "Büyükşehirlerde konut arzı talebi karşılayamaz hale gelmişti. Haliyle bu sıkışma fiyatları yukarı çekmektedir. Önümüzdeki yıllarda büyük dairelerin yerlerini daha küçük ve kullanışlı dairelerin alacağını rahatlıkla öngörebilmekteyiz. Bununla birlikte son dönemde site aidatlarındaki artış ve hatta kira rakamlarına yakın yapılan ödemeler sosyal donatılı sitelere ilginin azalmasına sebebiyet vermiş durumdadır." diyerek fiyatlardaki son durum açıklandı.

PİYASALARDA KAÇAK YAPILAR MEYDANA GELMEYE BAŞLADI!

Son olarak fiyatlarda yaşanan bu durumun piyasalara olan etkisinden bahseden Aydemir, " Satıcı piyasasından alıcının fiyat belirlediği bir sürece geçildiği çok açıktır. Firmaların son yıllarda fiyatların aşırı yükselmesi ve konut finansmanına erişimin zorlaşması ile şirket içi vadelendirme yapılmaları, 2. el daire, araç veya arsa arazi takaslarını da kabul etmesi gerektiğini ısrarla belirtmekteyiz.

Fiyatlardaki artışlardan dolayı vatandaşlarımız kaçak yapılaşma, hobi bahçeleri, tiny house gibi farklı arayışlara ve çözümlere yönelmeye başlamıştır." şeklinde açıklamalarda bulundu.