Vefa hakkı nedir, nasıl yapılır?

Emlak sektöründe sık sık kullanılan bir terim haline gelen vefa hakkı konusunda merak edilenler artmaya başladı. Peki vefa hakkı nasıl hesaplanır?
Vefa hakkı nedir, nasıl yapılır?

Geri alım hakkı olarak da bilinen vefa hakkı konusunda merak edilenlerin artmasının ardından tanım ile birlikte hesaplamaların nasıl yapıldığına ilişkin açıklama geldi. Yapılan açıklamaların ardından vefa ya da geri alım hakkı olarak bilinen satın alma haklarını kapsayan kavramın, bir malın üçüncü kişilere satışı halinde eski sahibine tekrar satın alma hakkı tanıdığı konusunu açıkladığı öğrenildi.

VEFA HAKKI NEDİR?

Taşınmaz nitelikteki bir malın üçüncü kişilere satışı durumunda eski sahibine tekrar satın alma hakkını vefa hakkı vermektedir. Bu hak genellikle ipotekli uygulamalarında karşılaşılmaktadır. Satışa çıkarılan bir malın, bu hakkın devreye girmesi ile birlikte ipotek sahibi tarafından yeniden satın alınabilmektedir. Noter eşliğinde yapılan sözleşme sonucunda yürürlüğe giren bu hak, yasalara göre en fazla 10 yıl kadar yapılabilmektedir. Fakat taşınmaz bir malın yeni sahibi bu süre geçtikten sonra söz konusu olan taşınmazı satışa çıkarırsa vefa ya da geri alım hakkı sahibinin herhangi bir hakkı bulunmamaktadır. Söz konusu vefa hakkı miras yolu ile mirasçılara da devredilebilmektedir.

VEFA HAKKI NASIL YAPILIR?

Noter huzurunda sahip olunan bu geri alım hakkı sözleşme ile birlikte yürürlüğe girerek en fazla 10 yıl süre ile yapılabilmektedir. Noter eşliğinde yapılan bu uygulamaların hazırlanabilmesi için sözleşme talebinde bulunan kişinin nüfus cüzdanı ya da pasaport gibi kimlik bilgileri, fotoğrafının yer aldığı belgelerin hazır olması gerekmektedir. Bu konuda noterlikler güncel bilgileri sözleşme yapacak olan kişilere açıklamaktadır.