Veriler açıklandı! Kiralık konut talebi ilk kez satılık konut talebini geçti

2023 yılının ilk aylarına bakıldığı zaman eski zamana göre vatandaşlar tarafından kiralık konutlara olan talebin satılık konutlara oranla arttığı gözlemlendi.
Veriler açıklandı! Kiralık konut talebi ilk kez satılık konut talebini geçti

Son dönemde hem kiralık hem satılık konutlara bakıldığı zaman taleplerde büyük değişikliklerin gözlemlendiği öğrenildi. Bu değişimler kapsamında vatandaşların son dönemde yaşanan hem deprem hem de ekonomik nedenlere bağlı olarak taleplerini değiştirdiklerini öğrenildi.

KİRALIK KONUT TALEBİ SATILIK KONUT TALEBİNİ GEÇTİ!

Bugün Emlakjet tarafından yayımlanan verilere göre kiralık konutlar ile satılık konutlara olan taleplerde yaşanan değişimler gözlemlendi. Daha öncesinde TÜİK tarafından açıklanan veriler ile güncel verilerin kıyaslanması soncunda elde edilen değerleri açıklayan Emlakjet, 400 bine yakın verinin incelenmesi sonucunda son dönemde yaşanan ekonomik nedenlere de bağlı olarak satılık konut talebine göre kiralık konut talebinde artışların yaşandığı gözlemlendi.

Veriler ile açıklama yapılırken 6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem felaketinin ardından kiralık konutlara olan taleplerde artış yaşandı. Bu taleplerin artması ile ilgili doğru orantılı bakıldığında kiralık konut arayan kişilerin oranı yüzde 52'ye ulaştı. Bu oran da satılık konut talebinin ilk kez üzerine çıkması ile bilindiği ifade edilmiş oldu.

İl bazında değerlendirildiği zaman ise konut talebi değişimlerinde öne çıkan ilk il Ankara oldu. Yapılan açıklamalarda verilere göre Ankara’da yıllık satılık konut fiyat artışı yüzde 106 olurken, yıllık kiralık fiyat artışı ise yüzde 188 olduğu gözlemlendi. Yaşanan bu değişim emlak sektöründe yankı uyandırdı.

KİRALIK KONUTLARA İLGİ ARTTI!

Elde edilen verilerin yanı sıra konuya ilişkin Emlakjet CEO'su tarafından değerlendirme de yapıldı. Gerçekleştirilen değerlendirmede "Kiralık konut aramalarında bir süredir yükseliş trendinin sürdüğünü gözlemliyoruz. Ancak emlak aramalarında uzun süredir görmediğimiz şekilde kiralık konut aramaları mayıs ayı itibariyle ilk kez satılık konut aramalarını geçmiş durumda. Konut stoğundaki azalma ve fiyatlarda yaşanan artış nedeniyle de bu trendin bir süre daha devam edeceğini öngörüyoruz. Trendin kiralık konut arayışına dönmesi ile birlikte kiralık konut fiyatlarındaki artış da dikkat çekiyor. Ancak geçtiğimiz günlerde yeniden uzatılan kira artış oranının yüzde 25 ile sınırlandırması gayrimenkul piyasasını çok yakından ilgilendiriyor. Mayıs ayında gerçekleştirdiğimiz Kiralık Konut Talepleri anketinde elde ettiğimiz sonuçlar da bu anlamda diğer verilerle uyuyor." ifadelerine yer verdi.