Yargıtay ev sahiplerini üzdü! Kiracılara tazminat hakkı için emsal karar açıklandı

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren son derece kritik tazminat hakkı için son dakika uyarısı geldi. Yargıtay konu hakkında emsal karar açıkladı kiracılara tazminat hakkı doğdu.
Yargıtay ev sahiplerini üzdü! Kiracılara tazminat hakkı için emsal karar açıklandı

Yargıtay ev sahiplerini üzdü! Kiracılara tazminat hakkı için emsal karar açıklandı - Milyonlarca kiracı ve ev sahibini ilgilendiren yeni bir emsal karar Yargıtay tarafından açıklandı. Kahramanmaraş depremine evlerinde uykuda yakalanan 46 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybetmesi ile gözler riskli binalara çevrilmişti. 

Yaşanan deprem felaketi nedeni ile bir kere daha depremin değil binaların öldürdüğünü kanıtlarken diğer deprem riski olan illerde de riskli binalar için endişeler artmıştı. Bazı ev sahiplerinin kira gelirini kaybetme endişesi ile riskli yapı tespiti yaptırmaması üzerine kiracıların da risk tespiti yaptırabileceği hatırlatıldı. 

YARGITAY'DAN EMSAL KARAR AÇIKLANDI! 

Konu hakkında Yargıtay tarafından emsal karar açıklandığını belirten Avukat Ahmet Çoban “Vatandaş risk tespiti için başvurdu, yapısının riskli olduğu ortaya çıktı. Riskli olduğu tespit edilen yapı hakkında bu aşamadan sonra, lisanslandırılan kurum, taşınmazın olduğu bakanlığın il müdürlüğüne taşınmazın durumunu bildirir. İl müdürlükleri de raporları incelerler. Raporda eksik veya yanlışlar varsa raporu düzenleyen kuruma geri iade edilir. Diğer uygun bulunan tespitler şerh bildirimi ile tapu müdürlüğüne iletilir.

 Burada yapının riskli olduğu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca yapılan ve o ildeki il müdürlüğünde tapuya şerh olarak bildirilmesini düzenliyor. Akabinde ilgili tapu müdürlüğü gelen şerhi tapu kütüğüne işler. Ayni ve şahsi hak sahiplerine tebliğ edilir ve tebligat il müdürlüğüne bildirilir. Hak sahipleri de tebligat tarihinden itibaren 15 gün içerisinde riskli yapının bulunduğu il içerisindeki müdürlüğe dilekçeyle itiraz edebiliyorlar. Eğer 60 gün içerisinde hiçbir itiraz yapılmazsa yapının yıkılması kararı çıkıyor" diyerek kiracıların da riskli yapı tespiti için başvuru yapabileceklerini ifade etti. 

Binanın riskli yapı olarak tespit edilmesi durumunda binada oturan kiracı taşına ve diğer masrafları ev sahibinden tazminat olarak talep edebilecek.