Yargıtay'dan Evine Balkon Demiri Yaptıranlar İçin Emsal Karar!

Alt katta oturan kişilerin korkulu rüyası olan hırsızlardan korunmak için yaptırdıkları balkon demirleri için Yargıtay emsal olarak kabul edilecek yeni bir karara imza attı.
Yargıtay'dan Evine Balkon Demiri Yaptıranlar İçin Emsal Karar!

Alt katta oturan kişilerin korkulu rüyası olan hırsızlardan korunmak için yaptırdıkları balkon demirleri için Yargıtay emsal olarak kabul edilecek yeni bir karara imza attı. Verilen karar kapsamında bundan sonra üst katta oturanlar için hırsız riskini arttıracak alt katlarda yer alan balkon demirlerinin sökülmesinin önü açıldı.

Balkon Demiri İçin Yatay Parmaklık Yaptıranlar Etkilenecek


İzmir'de alt komşusunun yaptırmış olduğu balkon demirleri nedeni ile kendi evine hırsız girme ihtimali artan ev sahibi tarafından açılan dava benzer davalar içinde emsal karar oldu. Yatay balkon demirleri nedeni ile bu demirlere basan hırsızların kendi balkonuna kolay bir şekilde çıkacağını savunan üst komşunun açmış olduğu dava İzmir 10. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından görülmüş ve davacının haklı olduğuna karar verilerek balkon demirlerinin sökülmesine karar verilmişti.

Yargıtay'dan Evine Balkon Demiri Yaptıranlar İçin Emsal Karar!

Yargıtay Mahkemenin Kararını Onayladı


Mahkeme yatay balkon demirleri nedeni ile hırsızlık riskinin arttığı konusunda karar vererek alt katta oturan komşunun bu yatay demirleri iptal etmesine karar vermişti. Tutulan bilirkişi raporunda da L şeklindeki yatay balkon demirlerinin sökülerek üst kata tırmanmaya imkan vermeyecek şekilde baklava dilimi haline getirilmesi istenmiş, bunun içinde ev sahibine 1 aylık süre tanımıştı. Alt katta oturan ve dava konusunu oluşturan balkon demirlerini yaptıran M.K. ise verilen karara itiraz etti. Temyiz davasını gören Yargıtay 20. Hukuk Dairesi ise kararın doğru olduğunu belirterek onayladı.

Balkon Demiri İçin Açılan Davalarda Emsal Karar Olacak


Verilen karar bundan sonra açılacak olan davalarda emsal karar olarak kabul edilecek olması nedeni ile büyük önem taşıyor. Alt katta oturan kişilerin kendi güvenliklerini sağlarken üst kat komşularını riske atacak şekilde balkon demiri ve pencere demiri yaptırmalarının bu şekilde önüne geçilmiş olacak. Bundan sonra yapılacak olan demirler kesinlikle yatay olarak yapılamayacak, yapılsa dahi üst katta oturan kişinin itirazı sonucunda mahkeme kararı ile sökülecek. Balkon demiri ve pencere demiri yaptırmak isteyen kişiler bundan sonra bu işlemler için yatay balkon demiri ya da baklava balkon demiri tiplerini kullanmak zorunda kalacak. Kaynak: emlak365.com