Yeni dönem Türkiye'sinde paylaşımlı ev dönemi başladı! Paylaşımlı ev nedir?

Ev sahibi ve kiracı sürecinde yeni bir dönemin ilk temelleri resmen kiracılar tarafından atılmaya başlandı.
Yeni dönem Türkiye'sinde paylaşımlı ev dönemi başladı! Paylaşımlı ev nedir?

Ülke geneli artan astronomik kira bedelleri kimi ev sahiplerini "paylaşımlı ev" adı atlında odaları kiralamaya başladı. Bir evin birden fazla kişiye kiraya verilmesi apartman sakinlerini rahatsız ederken hukukçular bu konuyla ilgili, evlerin otel gibi kiraya verilmesinin kat mülkiyetlerinden kaynaklı sorun oluşturabileceğini açıklıyor.

Özellikle büyükşehirlerde kiralarda ki artışlar sonrası yeni uygulamalar başladı. Bazı konut sahipleri bir evi birden fazla kişiye kiraya verirken paylaşımlı ev adı altında da pansiyonculuk yapılmaya başlandı.

Avukat Emel Özbek, son dönemlerde kiracı-ev sahibi ilişkisinden çok ticarethane gibi bir ilişki gözlemlediklerini belirterek, "Çünkü evlerin sadece artık mesken olarak genel anlamıyla kiraya verilmesinden ziyade ranza şeklinde sanki bir otelmiş gibi yatak yatak kiraya verildiğini görüyoruz" dedi.

KİRAYA VERİLEN HERKESLE SÖZLEŞME YAPILMASI GEREK

TRT Haberler’de yer alan haberlere göre hukukçular bir evi birden fazla kişiye kiraya verebilir. Fakat kiraya verilen her kimseyle sözleşme yapılması gerekmekte.

Özbek, evin birden fazla kişiye kiralanmasının görüldüğünü ancak bunların isim, soy isim, TC kimlik numaralarının sözleşmede olması gerektiğini vurguladı.

KAT MÜLKİYETİNDEN KAYNAKLI SORUNLAR OLUŞABİLİYOR

Bir evin birden fazla kişiye kiraya verilmesi apartman sakinlerini ise rahatsız edebiliyor. Kat mülkiyetinden kaynaklı sorunlar çıkabiliyor.

Avukat Özbek bu konuyla ilgili, "Bu durumda da hem yaşanılan apartmandaki kişiler için ciddi bir güvenlik sorunu ortaya çıkıyor. Hem de artık kiracı-ev sahibi ilişkisinden ziyade sanki müşteri ve ticarethane ilişkisi varmış gibi görünüyor. Bu da ciddi bir vergi kaybına sebep olabilir. Eğer iş yeri gibi kullanıldığını görüyorlarsa yönetim planında meskenin iş yeri gibi kullanılamayacağına dair bir karar alabilirler." açıklamasında bulundu.