Yunanistan'da Bulunan Camiler Amacı Dışında Kullanılıyor

Yunanistan'da, Türk-İslam mimarisine ait yaklaşık 10 bin eserden birçoğu, müze, sergi salonu, sinema ve konferans salonu gibi farklı amaçlara hizmet ediyor.
Yunanistan'da Bulunan Camiler Amacı Dışında Kullanılıyor

Yunanistan'da, Türk-İslam mimarisine ait yaklaşık 10 bin eserden birçoğu, müze, sergi salonu, sinema ve konferans salonu gibi farklı amaçlara hizmet ediyor.

Yunanistan'da Osmanlı Döneminden bugüne kadar ayakta kalmayı başaran çok sayıda cami bulunuyor. Varlığını sürdüren bu camilerin birçoğu amacından uzaklaşarak, müze ve sergi salonu olarak kullanılıyor.

Osmanlı Camileri Müze Olarak Hizmet Veriyor

Osmanlı döneminden bugüne kadar hayata kalmayı başaran Türk-İslam mimarisine ait çok sayıda cami Yunanistan’da, çoğunlukla müze ve sergi salonu olarak hizmet veriyor.

Osmanlı döneminden bugüne kadar ayakta kalmayı başaran, Osmanlıya ait bir çok tarihi yapının insan eli veya doğal afetler nedeni ile yıkıma uğradığı Yunanistan'da, amacı dışında hizmet verirken, bazı camiler ise kaderine terk edilmiş olarak varlığını devam ettiriyor.

Türk-İslam Mimarisine Ait Yaklaşık 10 Bin Eser

Yunanistan’ın başkenti Atina’da, ibadete açık resmi cami bulunmuyor. Atina’da en eski cami olan Fethiye Camisi'nin biten restorasyonunun ardından sanat galerisi olarak kullanılacağının açıklanması, ibadete kapalı camilerin kullanım şekillerini bir kez daha gündeme taşıdı.

Yunanistan'da, Türk-İslam mimarisine ait yaklaşık 10 bin eser ve eser kalıntısı bulunduğu tahmin edilirken, halen ayakta olan onlarca caminin birçoğu ibadete kapalı durumda bulunuyor.

Camilerin bazıları farklı amaçlarla kullanılırken, bazıları ise kiliseye çevrilmiş durumda. Osmanlı döneminden kalma çok sayıda eski yapı da adalet sarayı, vilayet konağı gibi hizmet binalarına dönüştürülmüş.

Atina'nın en eski camisi olarak kabul edilen Fethiye Camisi ise kentin Osmanlı idaresinden ayrılmasının ardından fırından depoya kadar birçok farklı amaçla kullanıldı. Fethiye Camisinde 2010 yılına kadar tarihi eserler depolandı.

Sinema ve Konferans Salonu Olmuş

Selanik, Drama, Kastoria, Eğriboz, Kavala, Dimetoka, Koniça ve Serez bölgelerinin yanı sıra başta Rodos ve Midilli adaları olmak üzere, bazı Ege adalarında da Osmanlı mimarisine ait olup bakımsızlıktan harabeye dönüşen çok sayıda cami, türbe, köprü ve hamam gibi tarihi eser kalıntıları yer alıyor.

Selanikte yer alan, Yeni Cami ve Alaca İmaret Camisi gibi ayakta kalmayı başaran camiler yine müze ve sergi salonu olarak hizmet sunuyor. Yunanistan'ın ilk başkenti Nafplioda bir süre meclis olarak hizmet veren, günümüzde ise kültür merkezi olan Ağapaşa Camisinin yanı sıra Vuleftiko Camisi ise sinema ve konferans salonuna çevrilmiş durumda.

İbadetlerini Kendi İmkanlarıyla Kurdukları Yerlerde Yapıyorlar

Müze, sinema ve konferans salonu olarak hizmet veren camilerin dışında, nikah törenlerine de ev sahipliği yapan camiler bulunuyor. Rodos'ta yer alan Sultan Mustafa Camisi nikah törenine tanıklık eden camiler arasında yer alıyor.

Ülkede, Batı Trakya ve 12 adalar dışında resmi cami bulunmuyor. Bölgede yaşayan Müslümanlar, ibadetlerini apartmanların bodrum katları ve dernek merkezi gibi kendi imkanlarıyla kurdukları yerlerde gerçekleştiriyor.

Yıllarca tartışmalara neden olan, Atinada inşaatına devam edilen ilk resmi caminin açılış tarihi belirsizliğini sürüyor.